Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството ще въведе механизъм за наблюдение и контрол на цените на храните


Служебният премиер Гълъб Донев
Служебният премиер Гълъб Донев

Служебното правителство ще въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на храните в България. Това каза премиерът Гълъб Донев след среща в Министерския съвет с министри и представители на държавни институции във вторник.

Ден по-рано Донев каза, че правителството ще търси "реални резултати" в овладяването на цените на хранителните стоки.

„Установихме разлика между цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина. И то разлики от 20% до 30% и повече“, каза Донев. По негови думи механизмът ще обхваща цялата верига на доставки на храни от Агенция "Митници", през НАП и през логистичната верига на доставките и ще бъде проследявано формирането на цената на продуктите и на печалбите на търговците.

"Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените правила за свободна конкуренция. Точно обратното - ще покажем нелоялните търговски практики, така че потребителите да са наясно къде е изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги", добави Донев.

Той не даде подробности за това как точно ще функционира механизмът. Правителството също така ще изготви предложения за подобряване на законодателството в сферата. Донев каза, че липсва закон за търговия с храни нормативно определение за нелоялна търговска практика.

По данни на Евростат за 2021 г. няколко групи хранителни стоки у нас са значително по-скъпи в абсолютна сума дори от пазарите на далеч по-богати общества като тези в Германия, Франция, Швеция и Естония. Става сума за маслото, олиото, сиренето, млякото и яйцата. В същото време хлябът и месото са на сравнително приемливи нива, а плодовете и зеленчуците нито са много евтини, нито много скъпи.

Преди дни агенцията по храните на ООН съобщи, че световните цени на храните през януари са паднали за 10-и пореден месец с близо 18% спрямо рекордно високото ниво, достигнато през март след нахлуването на Русия в Украйна. Войната на Кремъл и пандемията от коронавируса, която започна през 2020 г, доведоха до висока инфлация на много места по света.

Анализ на Медиапул от началото на месеца, базиран на данни на Евростат, установи, че някои храни, сред които маслото, олиото, сиренето, млякото и яйцата, са по-скъпи в България, отколкото в други по-богати страни в Европа, като данните са от 2021 г., преди началото на войната и поскъпването от март месец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG