Връзки за достъпност

Извънредни новини

България помага: десетки спасители и близо 2 млн. лева дарения за Турция и Сирия


Български доброволци се подготвят да заминат за Турция. Снимката е от 7 февруари
Български доброволци се подготвят да заминат за Турция. Снимката е от 7 февруари

Близо 2 милиона лева и няколко десетки спасителни екипа. Това е равносметката от изминалите три дни, в които български институции и частни инициативи организираха кампании в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

По данни от четвъртък сутрин загиналите в двете страни вече са над 15 000. Акциите по търсене и спасяване на оцелели сред разрушенията продължават.

Българската държава изпрати няколко самолета "Спартан", натоварени с помощи за пострадалите, както и спасителни и аварийни екипи. На терен вече са 78 служители са на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", 12 спасители и 5 кучета от "Планинската спасителна служба", както и медици от "Спешна помощ".

От Българския червен кръст съобщиха в четвъртък, че до момента по сметките им са постъпили дарения в размер от над 700 000 лв. На сметката на Главното мюфтийство пък са събрани над 130 000 лева.

Паралелно с това продължават и частните акции в помощ на пострадалите. От Националната асоциация на доброволците в България вече изпратиха 27 спасители, които участват в издирването на оцелели в Турция. В четвъртък предстои на терен да пристигнат още 20 български доброволци, а събирането на дарения от асоциацията продължава.

Продължава и кампанията на издателя Манол Пейков, който в сряда вечерта съобщи, че са събрани над 600 000 лв. В публикация във Фейсбук Пейков отчете, че с тях вече са закупени хиляди одеяла, палатки, якета, няколко тона брашно и други, а в петък предстои изпращането на първия тир с помощи.

От организацията Гората.бг още във вторник съобщиха, че само за първите 23 часа от кампанията им са били събрани над 120 000 лв. дарения. С тях са закупени над 25 000 спешни стоки, като голяма част от тях ще бъдат изпратени до организация в Сирия.

Към четвъртък следобед кампанията на Лазар Радков и Каузи.бг вече е събрала над 200 000 лв. Ден по-рано Радков също даде отчет, като посочи, че българската карго компания Discordia са предложили да превозят помощите безвъзмездно. В четвъртък предстои да бъде изпратен тир с вода към засегнатите райони.

На този фон по-рано в сряда Европейският съюз (ЕС) съобщи, че ще предостави на Турция и Сирия допълнителна помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, както и спешна хуманитарна помощ на стойност 6,5 милиона евро. В четвъртък европейският комисар за управление на кризи Янез Ленарчич е на посещение в засегнатите райони в Турция, за да координира действията на съюза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG