Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обвини бивш служител на МВР за убийството на психолога Иван Владимиров-Нав


Говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова
Говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова

Психологът Иван Владимиров-Нав е бил застрелян пред дома си в сряда. Това съобщиха Министерството на вътрешните работи и прокуратурата в четвъртък. За престъплението е задържан негов съсед бивш полицай, на когото е повдигнато обвинение за умишлено убийство.

Прокуратурата идентифицира обвиняемия като 52-годишния Р. Т. Той е задържан за 72 часа, а държавното обвинение ще иска постоянен арест, каза говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова. Тя добави, че Владимиров е убит с един изстрел. Престъплението е извършено около 22.30 часа на 8 февруари и няма очевидци.

По-рано главния секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Петър Тодоров каза, че задържаният е бил служител на МВР преди 23 години. Той добави, че стрелбата е извършена със законно притежавано оръжие. Прокуратурата проверява оръжието, но няма информация то да е било служебно.

Говорителката на СГП каза, че прокуратурата е в процес на изясняване на това какви са били отношенията между обвиняемия и Владимиров.

Главният секретар на МВР съобщи, че има подадени 12 сигнала от 2020 г. досега. По думите му по-голяма част от тях са от арестувания за убийството срещу майката на Владимиров и са били по “битови въпроси” като шум и замърсяване на общите части на сградата. Той не съобщи колко сигнала от кого са подавани, нито какви какви действия са предприети от МВР по тези сигнали.

Десислава Петрова съобщи, че в прокуратурата е постъпил един сигнал от обвинения за убийството срещу жертвата. Прокуратурата е приключила този случай с отказ за образуване на досъдебно производство заради липса на престъпление. По думите ѝ до момента прокуратурата не знае какви сигнали са подавани от убития Владимиров срещу бившия полицай до други институции, дали има такива, колко, за какво и какви действия са били предприети по тях.

Това не е първото убийство през последните месеци, за което обвиняем е съсед на жертвата. През ноември 2022 г. бивш военен застреля свой съсед в жилищна сграда на Женския пазар в София, а като повод беше посочен спор за подмяната на врата в сградата. Тогава стана ясно, че жертвата е подала множество сигнали до институциите, но те не са предпириели мерки.

През ноември в телевизионно участие по повод този случай Владимиров каза, че самият той има съсед, с когото има проблеми.

“Ходих много пъти в полицията, казват, че нищо не може да се направи. А това е бивш полицай, който най-вероятно има и оръжие”, каза тогава психологът пред бТВ и дори допусна, че самият той може да бъде убит.

Иван Владимиров-Нав е психолог и автор на няколко книги. Той има докторска степен по Психология на развитието от Университета на Лас Вегас и е прекарал 13 години в САЩ, където преподава и ръководи бизнес, пише в биографичната справка на сайта на издателството на книгите му. Завръща се в България през 2020 г. с цел да развива образователни и културни инициативи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG