Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори: Какво знаем досега за делото срещу Георги Семерджиев


Служители на "Съдебна охрана" водят Георги Семерджиев в Софийския градски съд.
Служители на "Съдебна охрана" водят Георги Семерджиев в Софийския градски съд.

Катастрофата от 5 юли в София, при която загинаха две млади жени, отново фокусира общественото внимание върху проблемите в МВР и съдебната система. Личността на обвиняемия Георги Семерджиев провокира множество съмнения заради статута му на безнаказан рецидивист на пътя.

Около 23:00 часа на 5 юли силен тътен отеква в района на столичния хотел “Хемус”. На кръстовището на булевардите “Черни връх” и “Арсеналски” джип “Ауди Q7”, движещ се с висока скорост по посока от НДК към Витоша, преминава на червен светофар и последователно се удря в такси и в асансьора, водещ към метростанция “Европейски съюз”.

След удара в асансьора джипът се разполовява на две и едната му част се качва върху тротоара. При катастрофата загиват две млади жени, които в този момент минават по тротоара - Христина Дилева на 26 години и 21-годишната Хариет Стефанович.

Шофьорът, отговорен за трагедията, бяга от местопроизшествието, а малко след това става известно, че въпросното “Ауди Q7” по принцип се управлява от бившия футболист Георги Семерджиев. В миналото той е санкциониран десетки пъти за нарушения на пътя, осъждан е за наркотици и в момента е подсъдим за нанасяне на телесна повреда.

Оказва се, че за последно е бил спиран по-малко от месец преди катастрофата - на 10 юни, когато пътни полицаи установяват с тест с дрегер, че шофира кола след упротреба на наркотици. Семерджиев обаче бяга и е обявен за издирване. Очевидно не е намерен.

На 6 юли Семерджиев е задържан в квартирата си в кв. “Лозенец”, а междувременно става ясно, че той е в близки отношения с полицайката Симона Радева, която впоследствие е отстранена от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Кои са безспорно установените факти досега по случая, какви са обвиненията срещу Семерджиев и възможно ли е той да се отърве от наказателната отговорност? В следващите редове събрахме известните факти по случая.

12 въпроса и техните отговори за делото срещу Георги Семерджиев
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:03 0:00
Директен линк

Какви са обвиненията?

Във връзка с катастрофата Георги Семерджиев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост като в неговия случай прокуратурата твърди, че вече са налице 4 от възможните в закона общо 5 утежняващи обстоятелства, по които ще се преценява размерът на евентуалната му присъда.

Става въпрос за причиняване на смъртта на повече от един човек, бягство от местопроизшествието, управление на автомобил без валидна шофьорска книжка и наличие на следи от дрога в кръвта на заподозрения.

Липсва единствено обстоятелството катастрофата да е причинена на пешеходна пътека. Парадоксалното е, че в случая двете жертви са се намирали на тротоара, което би трябвало да е дори по-сигурно място от пешеходната пътека, но в закона липсва тази хипотеза.

Въпросният текст от Наказателния кодекс (НК) предвижда от 5 до 20 години затвор и според юристи, ако вината на Семерджиев бъде доказана в съда, има всички шансове той да получи максимално наказание.

Какво още се разследва?

Освен за катастрофата от 5 юли, на Семерджиев бяха повдигнати и две отделни обвинения - за това, че е шофирал колата си с фалшиви регистрационни номера, както и за това, че на 10 юни е бил хванат зад волана след употреба на наркотици.

Успоредно с това прокуратурата обяви, че е образувала разследване за престъпление по служба във връзка с данни, че служители на МВР са помагали на бившия футболист да се укрива от закона - както в предишни, така и в настоящия случай.

Семерджиев се разследва и за притежание на около половин грам метаамфетамини, открити в катастрофиралия му джип, както и за кражба на гориво от бензиностанция. Обвинението за държане на дрога би дало възможност разследващите да проследят трафичните данни от мобилните му телефони, за да сравнят движението му преди и по време на катастрофата.

Какво твърди обвиняемият?

Семерджиев се яви само на заседанието на Софийския градски съд (СГС) на 9 юли. Тогава обвиняемият каза, че е бил отвлечен преди катастрофата и се е опомнил в дома си, когато вътре са влезли полицаи, за да го арестуват.

Това означава, че той най-вероятно възнамерява да оспорва, че изобщо е бил в колата си по време на катастрофата или поне това, че я е управлявал.

Въпреки това СГС постанови постоянния му арест, а на 14 юли Софийският апелативен съд (САС) потвърди това определение в отсъствието на Семерджиев, който беше внесъл молба да не участва в заседанието по здравословни причини.

Какви доказателства са събрани?

За момента двете съдебни инстанции, разгледали мярката на заподозрения, приеха, че са събрани достатъчно доказателства, подкрепящи обвинението за причиняването на катастрофата. Засега всички те обаче са косвени, тъй като няма нито един очевидец на инцидента, който да твърди, че е видял именно Семерджиев да слиза от разполовения джип.

Изводът, че той е бил шофьорът, обаче почива на няколко обстоятелства. Първо, в дома на Семерджиев беше намерена лява маратонка, за която експертиза твърди, че е част от един чифт заедно с дясна маратонка, открита на местопроизшествието. Това косвено доказателство се подкрепя от факта, че мъжът има наранявания по дясното стъпало, които е вероятно да е получил, докато е бягал от катастрофата само с лява маратонка. Освен това, охранителни камери в района са заснели бягащ мъж с обут ляв крак малко след катастрофата.

Друго косвено доказателство е наличието на ДНК материал по скоростния лост на смазаното “Ауди Q7”, който е идентичен със сравнителен материал от Семерджиев, взето от дома му. Сходства с него са открити и в биологични следи от волана и едната врата на автомобила.

Като уличаващо Семерджиев се приема и обстоятелството, че в колата му бяха намерени негови три молбилни телефона и ключовете от квартирата му. Прокуратурата твърди, че той е бил снабден със стълба, по която се е качил в апартамента си именно, защото си е загубил ключовете при катастрофата.

Какво предстои да бъде направено?

Следващата важна стъпка от разследването е да бъде направена експертиза на всички видеокадри от камери, разположени в района на катастрофата и дома на обвиняемия. По този начин разследващите се надяват да могат да докажат, че именно той е управелявал джипа в момента на инцидента.

Косвените доказателства стигат ли за присъда?

Дори и да не бъде открито пряко доказателство за авторството на Семерджиев в причиняването на тежката катастрофа, той може да бъде осъден и на базата само на косвени доказателства.

Условието е всички те да водят категорично и логически свързано към извода, че именно той е извършителят, както и да няма нито едно друго обстоятелство, което да постоява под съмнение този извод, коментираха юристи пред Свободна Европа.

Защо се забави кръвната проба?

Обстоятелството, че в кръвта на Семерджиев са открити следи от метаамфетамини, беше обявено от разследващите в петък - десетия ден от катастрофата. Засега липсва официално обяснение защо резултатът от това изследване се забави толкова дълго време при положение, че заподозреният беше арестуван още на 6 юли следобяд.

По информация на НСлС той категорично е отказал да даде доброволно кръв, заради което се е наложило прокуратурата да поиска съдебно разпореждане. По информация на Софийския градски съд това искане е постъпило в регистратурата на съда по обяд на 7 юли и е било одобрено и върнато на прокуратурата в рамките само на час и половина.

По неофициална информация на Свободна Европа след това разследващите последователно са възложили на три лаборатории да изследват кръвта на Семерджиев, докато накрая излезе положителен резултат.

Сам ли е бил Семерджиев?

Ден след ареста на Семерджиев, вътрешният министър в оставка Бойко Рашков заяви на пресконференция, че в момента на катастрофата заподозреният е бил в колата си заедно със служителка на Първо районно полицейско управление (РПУ) в София. Ставаше въпрос именно за Симона Радева.

Впоследствие обаче пред съда не бяха представени данни, които да подкрепят това твърдение, а зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров каза в събота пред Нова нюз, че “категорично” Радева не е била в джипа в момента на инцидента на 5 юли.

Какво е правила полицайката?

За момента Симона Радева няма повдигнато обвинение, но прокуратурата вече обяви че разследва престъпление по служба и търговия с влияние във връзка с делото срещу Семерджиев.

Разследващите предполагат, че полицайката е помогнала на бившия футболист да се укрие веднага след катастрофата. В тази посока има и свидетелски показания.

Прокурорски свидетел ли е Семерджиев?

Фактът, че след катастрофата се появиха множество данни, издаващи чувство на безнаказаност в поведението на Семерджиев, засилиха съмненията, че той може да е имал чадър както в МВР, така и в прокуратурата. Особено предвид обстоятелството, че е сключил споразумение с държавното обвинение за 8-месечна присъда за наркотици, която вече е изтърпял.

Тези съмнения допълнително се засилиха от появата на военно-окръжния прокурор на София Адалберт Кръстев на първоначалния оглед на местопроизшествието, веднага след катастрофата на 5 юли, която беше забелязана първо от журналиста от разследващия сайт Bird.bg Димитър Стоянов. Военните обвинители нямат правомощия да разследват подобни инциденти.

В тази връзка Стоянов отбеляза, че Семерджиев е прокурорски свидетел по дело на спецпрокуратурата срещу наркогрупа с над 40 подсъдими. Впоследствие тази информация беше потвърдена и от Антикорупционния фонд. От прокуратурата официално отрекоха единствено Семерджиев да е бил защитен свидетел на обвинението.

Какво е правил военният прокурор на огледа?

Кадрите как военният прокурор Адалберт Кръстев обикаля из местопроизшествието, снимайки и говорейки по мобилния си телефон, бяха показани първо от бТВ. Той лесно се забелязваше, тъй като беше облечен изцяло в светли дрехи.

Няколко дни по-късно зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров обясни, че Кръстев е попаднал на огледа случайно и не е присъствал там в служебно качество. Затова Тодоров уточни, че колегата му ще бъде разпитан като свидетел по делото срещу Семерджиев.

Защо случаят се разследва от националното следствие?

Разследването на катастрофата от 5 юли беше възложено на НСлС от главния прокурор Иван Гешев. По информация на Свободна Европа отделът в следствието, който се занимава със случая, по принцип разследва много по-сериозни инциденти като влакови катастрофи или катастрофи с пътнически автобуси, например.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG