Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва престъпление по служба в МВР заради Семерджиев


Мястото на катастрофата, за която беше обвинен Георги Семерджиев.
Мястото на катастрофата, за която беше обвинен Георги Семерджиев.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по служба, извършено от служител на МВР между неустановена дата през 2021 г. и 5 юли 2022 г. Именно тогава стана тежката катастрофа в София, за която беше обвинен бившият футболист Георги Семерджиев.

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение с уточнението, че по делото за катастрофата са събрани "данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Георги Семерджиев, както и за търговия с влияние". Те са били отделени в отделно разследване.

По-рано в понеделник вътрешното министерство съобщи, че служителката на Първо районно полицейско управление (РПУ) в София Симона Радева е отстранена от работа за два месеца заради "данни за нарушения на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР".

Близкото познанство между Семерджиев и Радева беше потвърдено официално от вътрешния министър Бойко Рашков през миналата седмица. Съществуват съмнения, че тя е помогнала на обвиняемия да се укрие след катастрофата, при която загинаха младите жени Христина Дилева (26) и Хариет Стефанович (21).

От прокуратурата засега коментираха единствено, че Радева е била разпитана в качеството на свидетел и няма повдигнато обвинение. Успоредно с разследването на катастрофата, държавното обвинение проверява и евентуална търговия с влияние в МВР, свързана със Семерджиев, за когото стана ясно, че има множество предишни нарушения на пътя, а и е бил издирван.

При един от тези предишни случаи той е бил засечен от полицейски патрул на 10 юни, като е предоставил швейцарска книжка, тъй като българската му е била отнета по-рано. Освен това Семерджиев е дал позитивна проба за употреба на наркотици, но въпреки това не е бил задържан.

В момента бившият футболист е задържан за това, че на 5 юли е преминал с "Ауди Q7" на червено на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски" в София със скорост от близо 200 км в час по данни на полицията. При навлизането в кръстовището той удря таксиметрова кола и се блъска в асансьора на близката метростанция.

От силния удар колата се разцепва на две. Едната ѝ половина удря смъртоносно две млади жени, които по същото време са били на тротоара. Едната жена е била на 22, а другата - на 26 години.

Семерджиев е заподозрян, че е избягал от мястото на произшествието. Той е криминално проявен, с отнета шофьорска книжка и е санкциониран десетки пъти за различни нарушения на Закона за движение по пътищата. В момента е и подсъдим за нанасяне на телесна повреда.

В момента той се намира в следствения арест с определение на Софийския градски съд. Семерджиев обаче отрича да е причинявал катастрофата и твърди, че е бил отвлечен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG