Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицайката, свързана с Георги Семерджиев, е отстранена от СДВР


Служители на "Съдебна охрана" водят Георги Семерджиев в Софийския градски съд в събота.
Служители на "Съдебна охрана" водят Георги Семерджиев в Софийския градски съд в събота.

Служителката на Първо районно полицейско управление (РПУ) в София Симона Радева е отстранена от работа за два месеца заради "данни за нарушения на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР". Тя е свързана с бившия футболист Георги Семерджиев, обвиняем за катастрофата от 5 юли вечерта, при която загинаха две млади жени - Христина (26) и Хариет (22).

Това става ясно от официално съобщение на пресцентъра на МВР, в което обаче не се споменава името на наказаната полицайка. От вътрешното министерство уточниха неофициално пред Свободна Европа, че става въпрос именно за Радева.

"Служителката е отстранена от длъжност за срок от 2 месеца, считано от 8 юли. Законът позволява еднократно удължаване на срока с още един месец", се казва в съобщението за наказанието, наложено от шефа на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Калоян Милтенов.

Близкото познанство между Семерджиев и Радева беше потвърдено официално от вътрешния министър Бойко Рашков през миналата седмица. Съществуват сънмнения, че тя е помогнала на обвиняемия да се укрие след катастрофата.

От прокуратурата засега коментираха единствено, че Радева е била разпитана в качеството на свидетел и няма повдигнато обвинение. Успоредно с разследването на катастрофата, държавното обвинение проверява и евентуална търговия с влияние в МВР, свързана със Семерджиев, за когото стана ясно, че има множество предишни нарушения на пътя, а и е бил издирван.

При един от тези предишни случаи той е бил засечен от полицейски патрул на 11 юни, като е предоставил швейцарска книжка, тъй като българската му е била отнета по-рано. Освен това Семерджиев е дал позитивна проба за употреба на наркотици, но въпреки това не е бил задържан.

В момента бившият футболист е задържан за това, че на 5 юли е преминал с "Ауди Q7" на червено на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски" в София със скорост от близо 200 км в час по данни на полицията. При навлизането в кръстовището той удря таксиметрова кола и се блъска в асансьора на близката метростанция.

От силния удар колата се разцепва на две. Едната ѝ половина удря смъртоносно две млади жени, които по същото време са били на тротоара. Едната жена е била на 22, а другата - на 26 години.

Семерджиев е заподозрян, че е избягал от мястото на произшествието. Той е криминално проявен, с отнета шофьорска книжка и е санкциониран десетки пъти за различни нарушения на Закона за движение по пътищата. В момента е и подсъдим за нанасяне на телесна повреда.

В момента той се намира в следствения арест с определение на Софийския градски съд. Семерджиев обаче отрича да е причинявал катастрофата и твърди, че е бил отвлечен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG