Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не знам защо съм тук". Семерджиев твърди, че е бил отвлечен. Съдът го остави за постоянно в ареста


Георги Семерджиев при пристигането му в съда
Георги Семерджиев при пристигането му в съда

Георги Семерджиев, който е обвиняем за тежката катастрофа на 5 юли, причинила смъртта на две жени в София, остава за постоянно в ареста. Това реши Софийския градски съд в събота, но решението може да бъде обжалвано.

Въпреки че не беше намерен на мястото на катастрофата, доказателствата, които са събрани, сочат, че именно той е извършител на престъплението. От държавното обвинение споменаха следи по волана, чифт обувки - едната, намерена на местопроизшествието и една, намерена в дома на Семерджиев. Бяха цитирани и свидетелски показания, според които той е поискал съдействие, за да влезе в жилището си със стълба, от която са открити и следи.

Пред съда обвиняемият отрече вината си.

„Аз не знам защо съм тук. Няма за какво да се укривам“, каза самият Семерджиев пред съда. По думите му той е бил отвлечен на 5 юли и не помни какво се е случило с него, докато не се е събудил в дома си на следващия ден.

Той добави, че не помни кога точно е бил отвлечен, но настоя, че има легален бизнес, както и че колите му са били откраднати. Той каза също, че швейцарската му шофьорска книжка е редовна. По думите му той е избягал след катастрофата, защото „се е стреснал“ и има свидетели, които да потвърдят версията му.

По време на прокурорската пледоария обвиняемият прекъсна заседанието и каза, че иска да отиде в болница. По думите му той е бил бит по време на задържането си.

„Не съм виновен за нищо. Искам да се прибера вкъщи“, каза още обвиняемият.

Семерджиев беше доведен в съдебната зала под засилен конвой.

По-рано през деня Софийската градска прокуратура съобщи, че на Семерджиев са повдигнати общо три обвинения. Освен причиняването на смъртта на двете жени по непредпазливост, той е обвинен още в управление на автомобил след употреба на наркотици, както и в използване на фалшива швейцарска шофьорска книжка.

Прокурорите съобщиха, че обвинението за шофиране с наркотици в кръвта е свързано с проба, направена на 10 юни. Тогава Семерджиев е бил спрян от КАТ, тестван е, но впоследствие е избягал. В кръвта му тогава е открито съдържание на амфетамин и метамфетамин. Прокурорите от СГП казаха пред медиите, че нямат информация защо Семерджиев не е бил задържан на място, тъй като има предишни нарушения, както и защо не е бил издирван, след като е избягал от органите на реда. За това негово провинение се предвиждат до 3 години затвор.

Все още не са готови резултатите от кръвната проба, която беше взета от Семерджиев при задържането му преди дни, но прокурорите казаха, че очакват и тя да се окаже положителна за наркотични вещества.

Третото обвинение е свързано с това, че задържаният мъж е използвал фалшива шофьорска книжка от Швейцария. Наказанието за това е до 8 години лишаване от свобода.

На въпрос за евентуалната помощ, която Семерджиев е получил от органите на реда, прокурорите подчертаха, че продължава събиране на доказателства. В петък от СГП съобщиха, че се проверяват служители на МВР, включително от КАТ-СДВР, за евентуално нарушаване на служебните задължения, за покровителстване над задържания, както и за търговия с влияние.

По отношение на полицейската служителка Симона Радева, за която вътрешният министър Бойко Рашков каза, че е имала лични отношения със Семерджиев, от прокуратурата казаха, че към момента тя е разпитана само в ролята си на свидетел и няма повдигнато обвинение.

На 5 юли вечерта Семерджиев с автомобил „Ауди Q7” минава на червено на кръстовището на булевардите „Черни връх“ и „Арсеналски“ в София със скорост близо 200 км. в час според информация на полицията. Той се удря в таксиметрова кола и се блъска в асансьора на метростанцията. От силния удар колата се разцепва на две. Едната ѝ половина удря смъртоносно две млади жени, които по същото време са били на тротоара. Едната жена е била на 22, а другата - на 26 години.

Семерджиев избяга от мястото на произшествието и беше обявен за национално издирване, а впоследствие и задържан. Той е криминално проявен, с отнета шофьорска книжка и е санкциониран десетки пъти за различни нарушения на Закона за движение по пътищата. В момента е и подсъдим за нанасяне на телесна повреда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG