Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратура проверява полицаи за търговия с влияние и покровителстване над Семерджиев


Служители на отряд "Кобра" арестуват Георги Семерджиев, предизвикал катастрофа с две жертви. Снимката е илюстративна.
Служители на отряд "Кобра" арестуват Георги Семерджиев, предизвикал катастрофа с две жертви. Снимката е илюстративна.

Софийска градска прокуратура (СГП) проверява служители на МВР, включително от КАТ-СДВР, за евентуално нарушаване на служебните задължения, за покровителстване над Георги Семерджиев, както и за търговия с влияние. Това става ясно от съобщение на сайта на държавното обвинение, публикувано в петък.

Късно вечерта във вторник Семерджиев причини тежка катастрофа в столицата, отнела живота на две жени. Новината за проверката на прокуратурата идва на фона на информация, съобщена от редица медии и институции след катастрофата, че Семерджиев има десетки нарушения на правилата за движение по пътищата, залавян е да кара без книжка и след употреба на наркотици неколкократно и е бил издирван.

Вследствие на това възникнаха съмнения, че той е бил покровителстван от властите през годините.

Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков също изрази подобни съмнения на пресконференция в четвъртък. "Бъдете убедени, че в момента, в който се направят съответните изводи и се докаже неспособност за изпълнение на полицейски задължения, аз ще направя всичко възможно като министър да се разделя с тези служители", каза той.

От съобщението на прокурата става ясно, че са отделени материали от досъдебното производство срещу Семерджиев за пътнотранспортно произшествие, настъпило на 5 юли т. г., при което има две жертви.

"След анализ на материалите по делото наблюдаващият прокурор е установил данни във връзка с евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Г. С., както и за търговия с влияние", пише още държавното обвинение.

Предстои да бъде проверено дали служители на МВР са нарушили, превишили или не са изпълнили служебните си задължения, както и дали са използвали служебното си положение "с цел да набавят за себе си или за другиго облага".

Ще бъде проверено и дали служители на МВР не са докладвали в прокуратурата данни за евентуално извършени нарушения или престъпления на Семерджиев.

След приключване на проверката на служителите на МВР въз основа на събраните материали СГП ще прецени дали има основания за образуване на досъдебно производство.

По-рано в четвъртък Рашков каза, в няколко случая има събрани и изпратени материали на прокуратурата за образуване на досъдебни производства за управление на моторно превозно средство без свидетелство за урпавление. Тези материали по негови думи са върнати от прокуратурата с указания да се наложат само административни глоби.

Също така от СДВР съобщиха за две досъдебни производства, които са били образувани на Семерджиев през 2014 и 2016 г. Свободна Европа изпрати запитване до прокуратурата, за да разбере какъв е точният брой на досъдебните производства срещу обвинения и дали по някое от тях му е било повдигнато обвинение. До този момент нямаме отговор.

36-годишният Георги Семерджиев избяга от мястото на произшествието във вторник и беше обявен за национално издирване и задържан на следващата сутрин.

Той е криминално проявен, с отнета шофьорска книжка и е санкциониран десетки пъти за различни нарушения на Закона за движение по пътищата. В момента е и подсъдим за нанасяне на телесна повреда. Колата, която е карал, е била с чужди регистрационни табели. В нея са намерени синя полицейска лампа и палка.

В колата е имало и служителка на МВР, която му е помогнала да се укрие. Рашков съобщи в четвъртък, че тя работи в районно управление в София и е имала отношения с него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG