Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швейцария не е издавала шофьорска книжка на Семерджиев, потвърди Интерпол


Българските власти казаха, че той няма българска книжка от 2005 г.
Българските власти казаха, че той няма българска книжка от 2005 г.

Проверка на Интерпол потвърждава, че обвиняемият за катастрофата от 5 юли в София Георги Семерджиев не е имал швейцарска шофьорска книжка. Такава не му е била издавана от властите в Швейцария никога. Това беше съобщено от МВР в понеделник, след като са получили отговор от Интерпол Берн на 8 юли.

Семерджиев е шофьорът, причинил катастрофата, при която загинаха Христина Дилева на 26 години и Хариет Стефанович на 22 години. Той е обвинен в това, че на 5 юли е преминал с "Ауди Q7" на червено на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски" в София със скорост от близо 200 км в час по данни на полицията. При навлизането в кръстовището той удря таксиметрова кола и се блъска в асансьора на близката метростанция. От силния удар колата се разцепва на две. Едната ѝ половина удря смъртоносно двете жени, които по същото време са били на тротоара.

По-рано стана ясно, че служителка на Първо районно полицейско управление (РПУ) в София Симона Радева е отстранена от работа за два месеца заради "данни за нарушения на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР". Тя е била в автомобила до Семерджиев по време на катастрофата и има съмнения, че му е помогнала да се укрие след това.

Семерджиев бяга от мястото на инцидента и е заловен на следващата сутрин в апартамент в Лозенец.

„На 07.07.2022 г., е получен отговор от швейцарските власти, в който се посочва, че водачът не е регистриран в националната база данни на страната за притежатели на СУМПС. Той няма валидна шофьорска книжка (настояща или предишна), издадена от швейцарските власти“, се казва в съобщението на МВР, публикувано в понеделник.

Още в края на миналата седмица вътрешният министър Бойко Рашков съобщи че Семерджиев шофира без шофьроска книжка от 17 години и е бил хващан много пъти от полицаи. Българската му книжка е била отнета през 2005 г., каза Рашков.

В един от случаите, в които е спрян от полицейски патрул, той е показал фалшива швейцарска книжка и е избягал, като документът е останал в полицая, каза още Рашков. Тогава Семерджиев е дал позитивна проба за употреба на наркотици, но въпреки това не е бил задържан.

Вътрешният първоначално съобщи, че този случай е бил на 11 юни, но впоследствие прокуратурата каза, че пробата за наркотици в кръвта е взета на 10 юни.

Семерджиев има няколко предишни криминални прояви, бил е осъден за наркотрафик и е бил подсъдим за нанасяне на телесна повреда още преди катастрофата.

В момента той се намира в следствения арест с определение на Софийския градски съд. Семерджиев отрича да е причинявал катастрофата и твърди, че е бил отвлечен.

В неделя Софийската градска прокуратура съобщи, че на Семерджиев са повдигнати общо три обвинения. Освен причиняването на смъртта на двете жени по непредпазливост, той е обвинен още в управление на автомобил след употреба на наркотици, както и в използване на фалшива швейцарска шофьорска книжка. Прокурорите съобщиха, че обвинението за шофиране с наркотици в кръвта е свързано с пробата, направена при спирането му от КАТ на 10 юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG