Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кралят Леброн Джеймс, който не спира да мечтае


Леброн Джеймс по време на мача срещу Оклахома Сити Тъндър във вторник, 7 февруари 2023 г., в Лос Анджелис.
Леброн Джеймс по време на мача срещу Оклахома Сити Тъндър във вторник, 7 февруари 2023 г., в Лос Анджелис.

Той има четири титли от НБА с три различни отбора, няколко пъти е най-полезен играч за редовния сезон и финалите на шампионата, а преди два дни стана и най-резултатният играч в лигата за всички времена. Той е "Кралят" Леброн Джеймс и е човек на деня на Свободна Европа.

Когато е само на 16, медиите в САЩ го обявяват за „Избрания“, а той дори го татуира на гърба си. Повече от 20 години по-късно татуировката остава - но „Избраният“ вече се е превърнал в „Крал“ на баскетбола.

Във вторник „Кралят“ Леброн Джеймс добави поредната перла в короната си, като стана реализатор №1 на Националната баскетболна асоциация (НБА) за всички времена. Джеймс записа 38 точки в мача на своя Лос Анджелис Лейкърс срещу Оклахома Сити Тъндър и така изпревари легендарния Карийм Абдул Джабар с отбелязани общо 38 390 точки в рамките на 1410 мача.

В продължение на близо четири десетилетия Абдул Джабар държеше рекорда за най-много реализирани точки със своите 38 387 точки за общо 1560 мача – резултат, който остана неподобрен дори от звезди като Майкъл Джордан и Коби Брайънт.

„За мен е чест името ми да бъде сред тези на такива великани“, каза Джеймс след края на мача пред ESPN.

„Вероятно мога да преброя на пръстите на едната си ръка пътите, в които съм плакал през последните години. Този момент беше един от тях“, добави той.

Кошът, с който Джеймс се превърна в реализатор №1, дойде в края на третата четвъртина. Мачът беше спрян за около 10 минути, в които Джейсм отпразнува постижението със семейството си, а досегашният номер едно Карийм Абдул Джабар му предаде символично щафетата – той задържа баскетболната топка за няколко секунди над главата си, огледа се и я предаде на стоящия до него Леброн Джеймс.

„Кариерата на Леброн е кариерата на човек, който е планирал да доминира в тази игра. Трябва да му се отдаде дължимото за начина, по който играе, и за начина, по който издържа във времето и доминира“, каза Абдул Джабар.

Леброн Джеймс взима топка от Карийм Абдул Джабар, след като подобри рекорда за топ реализатор на всички времена в НБА.
Леброн Джеймс взима топка от Карийм Абдул Джабар, след като подобри рекорда за топ реализатор на всички времена в НБА.

С неговите четири шампионски титли с три различни отбора и четири награди за най-полезен играч, „Кралят“ Леброн Джеймс действително доминира играта, откакто през 2003 за първи път слага джърсито на отбор от НБА. Но как започва всичко?

Всъщност Абдул Джабар заковава рекорда си за най-много отбелязани точки на 5 април 1984 г. – около 9 месеца преди на 30 декември същата година да се роди Леброн Реймон Джеймс. Майка му Глория тогава е само на 16, а баща му, който има богато криминално досие, не проявява интерес към семейството. Джеймс израства в бедните квартали на Акрън, Охайо, и често се мести от жилище в жилище, защото майка му не може да намери постоянна работа.

Още в училище обаче момчето показва талант на баскетболното игрище и е забелязан от треньорите. Когато гимназиалният му отбор започва да постига успехи, го забелязват и медиите. Когато е само на 16, Джеймс се появява на корицата на списанието Sports Illustrated, с което става първият баскетболист на гимназиално ниво, попадал там.

Вече на 18, всички погледи са върху него. Той прескача колежанския баскетбол и отива директно в НБА, като е избран като номер 1 в драфта на асоциацията през 2003 г. С отбора на Кливланд първата му година в НБА завършва с резултати, които до този момент са постигали само двама - Оскар Робъртсън и Майкъл Джордан. Тримата са единствените рукита в историята на лигата, завършващи първия си сезон в нея със средно по 20 точки, 5 овладени топки и 5 асистенции на мач.

„Избраният“ започва да се превръща в „Краля“. През 2009 Джеймс е определен за най-полезен играч е редовния сезон – награда, която през следващите години предстои да получи още 3 пъти.

Година по-късно той взима решение, за което е силно критикуван от някои. Той напуска отбора на Кливланд и отива в Маями Хийт. Там го чакат две от големите звезди – Дуейн Уейд и Крис Бош, a заедно с тях ЛеБрон вярва, че ще успее да изпълни мечтата си – и най-накрая да спечели титла от шампионата.

Именно това се случва и две години по-късно. През 2012 той вдига купата на НБА, като е определен и за най-полезен играч на финалите - отново постижение, което успява да направи още три пъти.

През 2013 следва втора последователна титла с екипа на Маями, след която Джеймс избира да се върне в първия си отбор, за да донесе купата и на тях. Това се случва през 2016, когато Джеймс извежда Кливланд от резултат 1-3 в серията в полза на Голдън Стейт Уориърс и осигурява на отбора си единствената му шампионска титла в цялата му история.

„Връщам се у дома с това, с което обещах да се върна“, казва след победата Леброн Джеймс.

А две години по-късно, след като е изпълнил мечтата си в Кливланд, решава, че отново е време е за промяна и облича екипа на Лос Анджелис Лейкърс. След два сезона с тях, през 2020 Джеймс печели и четвъртата си шампионска титла.

Именно с цветовете на „езерняците“ Джеймс отбеляза и коша, който го превърна в реализатор номер едно на всички времена. По думите му обаче този рекорд никога не е бил негова цел. Джеймс дори твърди, че не възприема резултатността си като най-важната част от баскетболната си кариера.

„Когато казвам, че не съм реализатор, го казвам в такъв смисъл, че това никога не е било определящо за играта ми“, коментира той преди месец в интервю за ESPN.

„Никога, никога дори не съм си помислял за реализаторския рекорд, защото в главата си аз съм на първо място играч, който преди всичко подава“, добавя Джеймс.

В думите му има нещо вярно – освен реализатор номер едно, Джеймс е и на четвърто място за всички времена по брой на асистенциите, на 32 място по брой спечелени борби и на 91 по брой чадъри, отбелязва ESPN.

Треньорите от младежките му години разказват, че той никога не е бил солов играч и имат обяснение за това – вместо да се конкурира непрестанно с други звезди от неговия щат, през първите години, които са формирали играта му, Джеймс тренира със своите най-добри приятели, с познатите му от квартала, на които обича да подава. Затова и „се е превърнал в този хибрид между Майкъл Джордан и Маджик Джонсън“, отбелязва колумнистът на Ню Йорк Таймс Харви Ейратън.

Днес „Кралят“ ЛеБрон е на 38 години и е постигнал почти всичко в баскетбола. Казва обаче, че все още има една неизпълнена мечта, заради която не смята да се отказва от професионалния спорт – да играе в НБА заедно със своя син Брони.

„Няма да лъжа, искам да бъда на игрището заедно с него“, казва той в документалния сериал Top Class.

„Мисля, че това ще бъде един невероятен момент“.

XS
SM
MD
LG