Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев иска "някакъв друг мир". ДБ, ПП и ГЕРБ критикуват президента за позицията му пред ЕС 


Кирил Петков и Христо Иванов
Кирил Петков и Христо Иванов

"Демократична България", "Продължаваме промяната" и лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов разкритикуваха президентът Румен Радев заради изказванията му в кулоарите на срещата на лидерите от Европейския съюз (ЕС) с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел в четвъртък.

Радев каза, че се надява повече “да не се допуска” българска военна помощ за Украйна, а вместо това - “да търсим мирно решение на конфликта”. Той каза още, че България не би подкрепила санкции срещу руското ядрено гориво.

Реториката на президента Румен Радев по отношение на непредизвиканата руска инвазия в Украйна “опитва да обоснове някакъв друг мир”, който предполага “някаква форма на капитулация пред руската агресия”, заявиха от ДБ. От ПП припомниха, че и за даването на военна помощ на Украйна, и за диверсификацията на доставките на ядрено гориво има решения на парламента, които президента е длъжен да изпълнява. Борисов каза, че е против вето на ядрени санкции на Русия.

Общата европейска позиция предполага Русия да се изтегли

ДБ беше първата политическа сила, която критикува позицията на Радев.

От Демократична България напомниха на президента, че общата европейска позиция спрямо войната в Украйна предполага “руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал”.

Според ДБ “само такъв мир ще гарантира в пълна степен и българския национален интерес”. В позицията се призовава в основата на българската външна политика да бъде поставено противопоставянето на София срещу нарушенията на международното право, вместо “нашите граници и сигурност да бъдат поставени в зависимост от прищевките на всеки милитаризиран диктатор”.

От “Демократична България” са убедени, че президентът и служебното му правителство “блокират реални възможности за модернизация на нашите отбранителни способности” и пречат на постигането на истинска енергийна независимост на страната от Руси

Президентът е длъжен да спазва решенията на парламента

От ПП припомниха, че Народното събрание одобри изпращането на военна подкрепа за незаконно окупираните украински територии и президентът е длъжен да изпълнява решенията на парламента. В позицията се припомня и, че Народното събрание задължи Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да ускори диверсификацията в сфертата на ядрената енергетика и намаляване на зависимостта ни от един единствен доставчик. "Налагането на вето на предложените санкции от Европейската комисия, без наличието на обективни аргументи за това, както и без да се търси възможност за договаряне на ограничена дерогация в полза на България, ако такава наистина е необходима, е равносилно на нежелание за защита на истинските интереси на България", се казва още в позицията на ПП.

От ПП напомниха на Радев още, че след спирането на доставките от „Газпром“ България намери алтернативни източници, а служебното правителство назначено от него положи "неимоверни усилия страната да се върне към газовите доставки от „Газпром“".

"Остава ни да се молим Радев да управлява разумно"

Ако има санкции срещу руското ядрено гориво, ние трябва да ги подкрепим, като през това време осигурим изграждането на съпътстващи алтернативни мощности, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията. "Дадохме цялата власт на Радев и той сравнително добре се оправи", каза още Борисов и обвини ДБ, че Радев има цялата власт "защото те не искат да носят отговорност, те не искат да има правителство, те искат някого да тричат, да се разходят за половин час, да кажат "ууу" и да се приберат".

"Никой в България не е мечтал за такава еднолична власт - премиер и президент да е един човек. Остава ни да се молим Радев да управлява разумно, защото никакъв инструмент срещу него няма", каза още Борисов.

Междувременно в петък се организира протест пред президентството под надслов: “Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев - вън!”

"В бъдеще това да не се допуска". И в Брюксел Радев говори против военната помощ за Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

я.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG