Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво казват прокурорите, когато те обвиняват, че не слушаш "Газпром"


Бившият енергиен министър Александър Николов (вляво) и главният прокурор Иван Гешев, колаж.
Бившият енергиен министър Александър Николов (вляво) и главният прокурор Иван Гешев, колаж.

Прокуратурата обвинява трима души, действали против руските интереси. Това вече се е случвало, но не и в момент като днешния, когато светът преобръща нагласите си. Допреди година с Москва се водеше диалог. Днес Русия нападна една държава, а десетки други обяви за вражески.

Как изглеждаш отвън, ако обвиняваш някого, че не слуша "Газпром"? Като някой, който е подчинен на руската идеология, казват експерти, с които Свободна Европа разговаря.

Отговорът им идва след новина на прокуратурата от сряда. Според нея бившият министър на енергетиката Александър Николов и още двама души трябва да отговарят за длъжностно престъпление, свързано с доставките на газ през пролетта на 2022 г.

Тогава "Газпром" постави условие газът да се плаща в рубли, макар че договорът на България беше в друга валута. Решението от Москва дойде на фона на един европейски приоритет: страните да се откъснат от енергийната си зависимост от Русия. ЕС наложи санкции и взе решение да отхвърли единно условията за търгуване в рубли.

Целта на санкциите беше отслабването на руската енергетика, чрез която Кремъл финансира войната.

Цялата история с газа се разви след като Русия непровокирана нападна Украйна по заповед на президента Владимир Путин. Целта на европейските санкции беше отслабването на руската енергетика, чрез която Кремъл финансира войната си срещу Украйна. Това превърна въпроса с доставките на газ във въпрос, пряко засягащ хода на военните действия.

България отказа да плаща за руския газ в рубли, но продължи да го плаща по условията на договора - в долари. Въпреки това "Газпром" едностранно спря доставките за България, а правителството на Кирил Петков осигури алтернативни доставки.

Това стана след като 30 години в България доминираше схващането, че страната не може да оцелее без руския газ. Оказа се, че не е вярно - хем оцеля, хем газът по-късно поевтиня.

Тези изводи бяха пренебрегнати от служебния кабинет на Гълъб Донев, който дойде с посланието за завой обратно към "Газпром". То беше съчетано с поредица от неверни твърдения на служебния енергиен министър Росен Христов, че страната е застрашена, а зависимостта от "Газпром" - неизбежна.

Обяснено. Защо ни подмина апокалипсисът с цената на газа
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

В сряда дойде новината, че Александър Николов, който беше енергиен министър в правителството на Кирил Петков, заедно със своя заместник Данаил Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов са нанесли щети за 88 млн. лева с това, че са осигурили алтернативни доставки на газ. Започнали са да ги осигуряват, след като са отказали да плащат газа в рубли.

България застава на страната на водещата руска идеология - Русский мир.
Евгений Дайнов

Това е схващане на прокуратурата в София. То приема за престъпление точно това, което други европейски страни смятат за постижение - откъсването от енергийната зависимост от Русия, направено в извънредно кратки срокове, под натиск, който е едновременно икономически, социален и политически, и в условията на световна криза, предизвикана от руската агресия в Украйна.

"С това действие на прокуратурата България застава на страната на водещата руска идеология - Русский мир ("Руски свят")", казва за Свободна Европа политологът от Нов български университет Евгений Дайнов.

Каква е тази идеология

Русский мир ("Руски свят") е проект за завладяването на Източна Европа от Русия", добавя Дайнов. Той няма предвид само буквалното завземане на територии, а и поставянето на Източна Европа под руска зависимост - чрез енергетика, информационна политика, стратегическа ориентация.

Русский мир е понятие, съществувало по времето на царска Русия и възродено в последните 20 години от президента Владимир Путин. То означава общество, обединено от руската култура, език, традиции и православна религия, макар и да съществува в държави, които формално се смятат за независими. В този смисъл Русский мир разглежда народи от различни страни като единна общност с руски корен.

През април Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие документ, според който Русский мир е името на идеологията, довела до нападането на Украйна.

Политическо проруско дело вече е имало

Освен Евгений Дайнов, и други политолози видяха политическа проруска логика в повдигането на обвинение срещу бившия енергиен министър. "Ама разбира се, че ще повдигнат обвинения на тези, които ни разкачиха от "Газпром" - написа саркастично във Фейсбук политологът от Софийския университет Даниел Смилов.

Бившият премиер Кирил Петков е близък до същия сарказъм: "на всеки, който играе срещу интересите на Русия и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение", написа той.

Бившият прокурор, който днес е част от екипа на Антикорупционния фонд, Андрей Янкулов напомни, че подобно дело вече е имало и е приключило с оправдателна присъда - срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев (2014-2017). Той беше обвинен в това, че не е изпълнил "договори за ремонт на двигатели с руска компания, а е взел дейно участие в сключване на договор с Полша".

Ненчев беше обвинен и в това, че е ощетил руска компания.

В обвинението на Ненчев, което беше повдигнато през 2017 г., прокуратурата беше вписала и това, че със своето бездействие той е нанесъл вреда на руската компания за над 48.5 млн. лв.

Янкулов отбелязва също, че софийската прокуратура не казва как е изчислила нанесените щети от 88 млн. лева в случая с газа.

За политолога Явор Сидеров единственият съществен въпрос в повдигнатото обвинение за газа е дали е била ощетена българската държава.

"Останалото са вътрешнополитически борби, които ясно показват кой на чия страна стои в този разлом [между Русия и ЕС]", казва той за Свободна Европа.

Обвинението за газа и изборите

Разследването на бившия енергиен министър Александър Николов и другите двама беше започнато след сигнал на ГЕРБ, които бяха опозиция на правителството на Кирил Петков.

През пролетта на 2022 г. ГЕРБ многократно обвини кабинета на Петков в това, че купува руски газ "чрез посредници" - на по-висока цена. Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев предишното управление е трябвало да направи всичко възможно, за да бъдат възстановени доставките на газ по договора с "Газпром".

Евгений Дайнов намира, че има пряка връзка между предизборния период в момента и факта, че прокуратурата реагира благосклонно на сигнал на ГЕРБ.

"Начинът, по който ГЕРБ води предизборната си кампания, не е начин, по който действа една партия", казва Дайнов. За него партията е формация, която предлага визия за развитието на страната, докато "ГЕРБ действа със заплахи и създаване на скандали".

ГЕРБ действа със заплахи и създаване на скандали
Евгений Дайнов

"ГЕРБ правят средно по един скандал на седмица. Първо беше хартиената бюлетина, после Нексо, сега - за газа. Това са все скандали, чрез които искат някой да бъде наклепан", казва Евгений Дайнов. Той прогнозира, че според времето, което остава до изборите на 2 април, "това означава да очакваме още 6-7 подобни скандала".

Според Явор Сидеров обвинението срещу Александър Николов се повдига именно сега, защото няма работещ парламент и Николов остава без подкрепата на много депутати, например от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които биха го защитили в Народното събрание.

„Това е политическо дело", казва Сидеров. Всъщност никой не твърди друго.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

  • 16x9 Image

    Диляна Теохарова

    Диляна Теохарова е журналист в Свободна Европа от 2021 година. Преди това завършва специалност журналистика, профил печат и култура в Софийския университет.

XS
SM
MD
LG