Връзки за достъпност

Извънредни новини

Николай Ненчев е окончателно оправдан за неслучилия се ремонт на МиГ-29 в Русия


Николай Ненчев

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно е оправдал Николай Ненчев, който беше военен министър във втория кабинет на Бойко Борисов (2014-2017), съобщи специализираният сайт „Лекс“ в понеделник. Мотивите, с които върховните съдии са потвърдили решението на първите две инстанции, обаче няма да бъдат публикувани, тъй като делото е засекретено.

Обвинението твърдеше, че бившият министър на отбраната не е изпълнил два договора за ремонт на двигатели за изтребители МиГ-29, сключени с руската самолетостроителна корпорация „МиГ“. Според прокуратурата Ненчев е наредил на бившата си заместничка Десислава Йосифова да заключи договорите с „РСК МиГ“ в служебната каса, заради което те така и не са влезли в сила.

В обвинителния акт се посочваше, че вследствие на това е спаднал „нальотът на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година“. Прокуратурата твърдеше още, че с бездействието си подсъдимият е нанесъл вреда на руската компания за над 48.5 млн. лв.

В началото на юли 2019 г. Софийският градски съд оправда на първа инстанция Ненчев. След произнасянето на решението си, съдия Петър Стоицев заяви, че подсъдимият действително е нарушил интересите на руската самолетостроителна корпорация „МиГ“, но това не е престъпление. Прокуратурата обаче настояваше за 8-годишна присъда и протестира пред втората инстанция. Година по-късно Софийският апелативен съд също оправда Ненчев.

Обвинителният акт срещу него бе внесен в началото на 2017 г., няколко месеца след като вторият кабинет „Борисов“ сключи споразумение за ремонт на шест двигателя МиГ-29 с Полша, което бе ратифицирано от парламента. Игнорирането на „РСК МиГ“ и подписването на договор с поляците предизвика острата реакция на Москва, която заплаши България с дело.

Междувременно Ненчев, който беше от квотата на Реформаторския блок в правителството, се сдоби и с второ обвинение – за длъжностно престъпление, по което окончателно бе оправдан от ВКС през април 2018 г. По този казус дори прокуратурата не поддържаше собствената си теза пред третата инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG