Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш министър и двама от екипа му са обвинени за щети за 88 млн. лв. след спрените доставки от "Газпром"


Бившият енергиен министър Александър Николов
Бившият енергиен министър Александър Николов

Националната следствена служба (НСлС) е предявила в сряда обвинения на трима бивши високопоставени държавни служители от времето на кабинета на Кирил Петков, съобщи прокуратурата.

Става въпрос за бившия енергиен министър Александър Николов, бившия му заместник Данаил Николов и ексшефа на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

Според Софийската градска прокуратура, която води разследването, тримата са нанесли щети за над 88 млн. лв., сключвайки договори за алтернативни доставки на газ, след като Русия едностранно спря да изпълнява споразумението си с България преди година.

Разследването беше започнато след сигнал на ГЕРБ, които бяха опозиция на правителството на Кирил Петков. Самият Петков коментира, че "на всеки, който играе срещу интересите на Русия, и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение".

"България не се съобрази с изнудванията"

Самият Николов потвърди за обвинението си пред Свободна Европа по телефона. Освен това той коментира пред медиите, които го чакаха пред следствието, че "обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия".

Адвокатката му Ина Лулчева пък добави, че Николов е обвинен за това, че не е упражнил контрол над Йоцов, който от своя страна е решил да не приеме предложението на "Газпром" за плащане за доставки на газ в рубли.

Именно това беше основният мотив на Русия за спиране на газовите доставки към България, въпреки че заплащането им в рубли противоречеше на условията в договора между двете страни.

Руските газови доставки бяха спрени, след като България подкрепи Украйна в съпротивата ѝ срещу непредизвиканата руска военна инвазия, започнала на 24 февруари м.г.

За какво е разследването

От СГП уточниха впоследствие, че разследването е започнало на 30 август 2022 г. по "материали, постъпили от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат достатъчно данни за извършено престъпление".

Александър Николов и Йоцов са обвинени в умишлена безстопанственост, а Данаил Николов - в престъпление по служба. Прокуратурата твърди, че тримата са застрашили доставянето на природен газ за страната, но не уточнява как е изчлислена настъпилата за "Булгаргаз" вреда в размер на над 88 млн. лв.

"Събирането и проверката на доказателства по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване", завършва съобщението на СГП.

"Добрите сили с каузи да се обединят"

Няколко часа след предявяването на обвиненията на тримата, бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков публикува във Фейсбук своя позиция по случая. Той разтълкува действията на прокуратурата като знак, че "на всеки, който играе срещу интересите на Русия, и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение".

По думите му разследващите са привлекли към наказателна отговорност Николов за това, че "е следвал задължителните указания на Европейската комисия" - да не се съгласява страната да плаща за руски газови доставки с рубли. Европейската позиция по темата беше в защита на наложените на Москва финансови санкции заради войната в Украйна.

"След 12 години управление на ГЕРБ и след 14 години от влизането ни в Европейския съюз, България продължаваше да бъде зависима от същия този единствен доставчик за 95% от своите количества. България беше притисната в ъгъла и беше задушена от липсата на алтернатива", посочи Петков, допълвайки, че въпреки това, неговият кабинет не се е "огънал".

"Днешната ПР акция на прокуратурата в навечерието на изборите е поредното доказателство, че е дошло времето, в което добрите сили с каузи да се обединят, за да може България да разгърне пълния си потенциал на справедливо общество", завършва позицията на бившия премиер.

Разследването е след сигнал от ГЕРБ

За това разследване публично съобщи първо главният прокурор Иван Гешев в края на октомври, когато заедно със Сарафов бяха на среща с парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание, за да обсъждат идеи за съдебна реформа.

"В момента текат разследвания, включително в Националната следствена служба, с предмет, касаещ газа и други проблеми, свързани с класифицирана информация", каза тогава главният прокурор, добавяйки, че "в случай, че се съберат достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице, аз нямам съмнение, че българската прокуратура ще си свърши работата и ще повдигне съответните обвинения".

Въпросното разследване беше образувано след сигнал от ГЕРБ, чийто бивш депутат Делян Добрев неколкократно публично обвиняваше кабинета на Кирил Петков, че след спирането на доставките от "Газпром" е продължило да купува руски газ, но през посредници и на по-високи цени. Той твърдеше още, че нанесените от това щети възлизат на около 200 млн. лв., но досега тези негови твърдения не са намирали официално потвърждение.

След като следствието започна разследване по случая, агенти на ДАНС влизаха през юли и септември м.г. в "Булгаргаз", "Българския енергиен холдинг" и енергийното министерство.

МВР и агенцията започнаха да проверяват "Булгаргаз" за спекулативни препродажби на газ още в началото на 2022 г., когато правителството на Петков все още управляваше. Малко след това беше сменено цялото ръководство на държавната компания, а Петков изрази очакване, че на отстранените ѝ ръководители предстои да бъдат повдигнати обвинения. Това обаче така и не се случи.

Обяснено. Защо ни подмина апокалипсисът с цената на газа
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG