Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите в Турция и Сирия вече са над 22 000. Спасителите все още намират живи хора


Спасители изваждат жив 27 годишния Рабиа Офкели от руните в Хатаи в Турция
Спасители изваждат жив 27 годишния Рабиа Офкели от руните в Хатаи в Турция

Броят на загиналите при земетресението, което причини огромни щети в обширни райони по турско-сирийската граница, достигна днес над 22 000, предаде ДПА.

Само в Турция жертвите са 19 338, а повече от 77 000 души са били спасени, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, който посети южния град Адъяман.

Загиналите в Сирия са 3384. Президентът Башар Асад и съпругата му Асма посетиха град Алепо. Това е първото пътуване на Асад в засегнатите от земетресението райони.

Най-силни​ят трус в Турци​я от десетилетия стана в нощта на 6 февруари. Епицентърът е бил в провинция Кахраманмараш, на 30 км от град Газиантеп и на 90 км от границата със Сирия, а магнитудът достигна 7,8 по Рихтер. По официални данни общо 435 труса са настъпили след първия, най-силният от които с магнитуд 7,6 с център Елбистан следобед на 6 февруари.

Над 4 дни по-късно шансовете под руините да има оцелели, но спасителите все още успяват да намерят живи хора.

Преселници от Бургас са извадени живи

Един от тези случаи е спасяването на Българско семейство, затрупано при земетресенията в Южна Турция, е било спасено. За това съобщи пред БТА Хюсеин Ватансевер, председател на Дружеството за култура и подпомагане на турците от Балканите.

Спасени са съпрузите Тургай Кьор и Хатидже Кьор, както и двете им деца. Те са били затрупани от рухналата при труса къща, в която живеели, в село Йешил Язъ, на седем километра от град Самандаг (окръг Хатай), съобщи днес кметът на Самандаг Рефик Ерйълмаз.

Тургай Кьор и Хатидже Кьор са с двойно гражданство – българско и турско. Те са преселници от Бургас.

Продължават опитите за спасяването на трима от петимата открити оцелели от български доброволци в Турция, съобщи пред БТА Ясен Цветков, председател на сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“. Те са открити сред разрушените сгради в Кахраманмараш. Двама от петимата открити оцелели вече са извадени изпод руините. Пострадалите са открити в образувана от отломките кухина, а ситуацията е била изключително опасна.

За другите трима, които са намерени в друга разрушена сграда, българските доброволци са поискали помощ от австрийски екипи, разполагаща с тежка техника, обясни Цветков.

Семейство оцеля 100 часа под руините

В турския град Искендерун шестима души са били спасени от развалините на срутена жилищна сграда. По данни на "Асошиейтед Прес" те са от едно и също семейство, което се е крило в ниша под развалините в продължение на около 100 часа. В град Кирихан една жена оцелява под развалините за приблизително същото време. На спасителите им отнема повече от 50 часа, за да я освободят.

Германска група спасители измъкна жена от развалините 104 часа след земетресението. "Вече вярвам в чудеса", каза веднага след това Стивън Байер, който ръководи международния спасителен екип. "Можете да видите как хората плачат и се прегръщат. Това е такова огромно облекчение, че тази жена при такива условия излезе толкова здрава. Това е абсолютно чудо", добави той, цитиран от "Ал Джазира".

В провинция Хатай спасителите прекарват 10 часа, опитвайки се да преместят бетонен блок, под който се намира оцелял. Неговото спасяване също отнема повече от 100 часа, съобщава Си Ен Ен.

САЩ вдигнаха временно санкциите над Сирия

Около 3000 доброволци от организацията "Белите каски" издирват оцелели в Сирия. Ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман съобщи, че вчера е пристигнала хуманитарна помощ, но още липсват палатки и оборудване за разчистване на отломките.

Американското министерство на финансите издаде шестмесечно разрешение за преустановяване на действието на санкциите, наложени на Сирия, за да позволи предоставяне на помощ за тази страна, пострадала тежко от земетресенията в съседна Турция. Ако министерството не беше взело това решение, то помощта нямаше как да достигне до Сирия, защото би била забранена от санкциите срещу тази страна, предаде ДПА.

Сирийското правителство даде разрешение за преминаването на хуманитарна помощ през фронтовата линия, за да бъде доставена в районите, контролирани от бунтовниците, съобщи Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG