Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние сме България, ЕС и НАТО. Радев – вън!" Протестиращи поискаха оставката на президента


Протест срещу изказвания на президента Румен Радев, че няма да позволи военна помощ за Украйна.
Протест срещу изказвания на президента Румен Радев, че няма да позволи военна помощ за Украйна.

Протест срещу президента Румен Радев блокира движението на "жълтите павета" въпреки отрицателните температури в София.

Повод за протеста станаха изказванията на президента в кулоарите на срещата на лидерите от Европейския съюз (ЕС) с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел в четвъртък.

Радев каза, че се надява повече “да не се допуска” българска военна помощ за Украйна, а вместо това - “да търсим мирно решение на конфликта”. Той каза още, че България не би подкрепила санкции срещу руското ядрено гориво.

A protest against President Rumen Radev
A protest against President Rumen Radev

„Тук съм, защото съм българин. Действията на президента Радев обричат бъдещето на детето ми и на България. Държа да съм част от процеса, който ще отстрани този човек от властовите механизми, които използва“, заяви Петър Москов, който е сред организатор на протеста.

Той беше министър на здравеопазването във втория кабинет на Бойко Борисов от квотата на Реформаторския блок, а сега е лидер на партия КОД.

"В бъдеще това да не се допуска". И в Брюксел Радев говори против военната помощ за Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Москов каза, че президент на държава член на ЕС “не може да прави реверанс към сатрапски режими“, цитиран от БГНЕС.

„Решението е силно парламентарно мнозинство, което да прекара законодателство с първа задължителна точка: сваляне на Радев от управление”, каза още той.

Петър Москов
Петър Москов

“Тук съм, защото съм възмутен от нашия президент. За мен той е предател, защото предава интересите на България”, каза Камен, един от протестиращите.

Протестиращите скандираха “Оставка” и държаха плакати, на които пишеше “Радев вън! Предател!”, “Радев е приятел на Дявола”, както и “Ние сме България, ЕС и НАТО. Радев – вън!”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG