Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха предизборна коалиция


Съпредседателите на "Демократична България" - Атанас Атанасов и Христо Иванов, както и на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков и Асен Василев.

“Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ) ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 2 април в коалиция. Това съобщиха във Фейсбук от ПП, а по-рано същото обяви пред БНТ и Ивайло Мирчев от ДБ.

Новата коалиция ще се яви на изборите под името “Продължаваме промяната - Демократична България”. Събирането на подписи за подкрепа за регистрация в ЦИК започва.

“Искаме да съставим истинско реформаторско управление, което не да очаква следващия списък “Магнитски”, а да постави страната на едни съвсем нови релси, защото ако продължаваме в същия дух, след още няколко месеца президентът пак ще излезе да благодари на неговите евроатлантически партньори, които са му казали, че има нови корупционери, открити в страната”, каза Мирчев.

Според него главният прокурор Иван Гешев сега няма да се обажда дълго време, защото той носи отговорност за това, което се случва. Мирчев визираше санкционирането на още петима българи за корупция от САЩ, сред които Владислав Горанов и Румен Овчаров.

В края на миналия месец националните съвети и на трите партии в коалицията "Демократична България" - "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", дадоха на своите ръководства картбланш за преговори за съвместни действия с ПП за парламентарните и местните избори тази година. Досега двете формации се явяваха поотделно.

В последното Народно събрание ПП и ДБ имаха съответно 53 и 20 народни представители. В много гласувания двете парламентарни групи оставаха сами, а тези 73 депутати бяха далеч от необходимото мнозинство от 121 гласа за избиране на правителство и налагане на решения.

Двете политически сили са единствените, които поставят като основни приоритети едновременно борбата с корупцията, провеждането на радикална съдебна реформа и запазване на западната ориентация на България.

Обединява ги и отношението към ГЕРБ и ДПС, с които те отказват да партнират, наричайки ги "статукво" и "покровители на корупцията". В последните месеци се разграничиха и от БСП, която заема проруски позиции, докато ПП и ДБ подкрепят нападнатата от Русия Украйна и изпращането на военна помощ на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG