Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Широко участие в корупционна дейност". САЩ санкционираха Горанов, Овчаров, Малинов и още двама


Владислав Горанов, Румен Овчаров и Николай Малинов (отляво надясно).
Владислав Горанов, Румен Овчаров и Николай Малинов (отляво надясно).

Бившият финансов министър и ексдепутат от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър и бивш народен представител от БСП Румен Овчаров, обвиненият в шпионаж лидер на движение “Русофили” Николай Малинов и двама ексшефове на АЕЦ “Козлодуй” - Александър Николов и Иван Генов, са уличени в “широко участие в корупционна дейност в България”.

Това се казва в официално съобщение на финансовото министерство на САЩ, разпространено в петък, в което се посочва, че петимата са санкционирани по глобалния американски закон “Магнитски”.

Става въпрос за продължение на санкците, наложени по същия закон през юни 2021 г. на депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и обвиняемия за редица престъпления бизнесмен Васил Божков. Забрана за влизане на американска територия тогава беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Новите санкционни мерки включват и две фирми на Малинов, партията му “Русофили за възраждане на отечеството”, движението му “Русофили”, както и фирмата на Горанов “Трилема Консултинг”.

Горанов е санкциониран за подкупи в сферата на хазарта и връзки с Пеевски. Овчаров е уличен в корупция, свързана със сделки с ядрената централа в Козлодуй, за което са санкционирани и двама от бившите ѝ директори. За Малинов е посочено, че е подкупил съдия.

Санкциите ще доведат до замразяване на техни активи в САЩ, както и забрана на трансакции с тях, на практика, от всички финансови институции в света, които работят с американския долар.

“Съединените щати подкрепят своя съюзник в НАТО, България, в борбата както с дълбоко вкоренената корупция, така и с руското влияние, подкопаващи демократичните институции“, заяви Браян Е. Нелсън, подсекретар на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовата разузнаване, цитиран в съобщение, разпространено от американското посолство в София.

Мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали незаконни дейности, особено в енергийния сектор

По думите му “действията, осветлени днес, обхващат различни политически партии и правителства, което показва спешната необходимост от разграждане на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали незаконни дейности, особено в енергийния сектор”.

Нелсън добави, че “корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и възпрепятства инвестициите и икономическия растеж на страната”.

“Това което искаме да направим с тези санкции е да подкрепим реформата в правосъдната система. Искам да подчертая че ние го правим от солидарност с ЕС, който настоява за реформа на системата в България”, коментира в петък пред български журналисти Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

Той добави, че Щатите очакват “реформи в законодателството, които отговарят на европейските изисквания”. Това послание идва на фона на неуспеха на 48-ото Народно събрание да приеме механизъм за независимо разследване на главния прокурор, за което европейските институции настояват от 2009 г.

О'Брайън уточни, че санкциите са базирани на “наши собствени разследвания”, а не на информация, подадена от български институции или партии.

“Корупцията, извършвана от санкционираните днес лица, е отражение на системен модел за лично обогатяване за сметка на българския народ, държава и демократични институции”, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от американското посолство в София.

Лондон също санкционира Пеевски, Желязков и Божков

Успоредно с наложените по “Магнитски” нови американски санкции на Горанов, Овчаров, Малинов, Николов и Генов, Обединеното кралство пък санкционира Пеевски, Желязков и Божков по силата на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията.

“Парите трябва да се използват за ремонти на пътища, за строителството на болници, за икономически растеж, а не да отиват в джобовете на корумпирани играчи”, каза британският посланик в София Роб Диксън пред български медии.

Мерките срещу Овчаров, Николов, Горанов и техните семейства включват и визови ограничения. В съобщението от Вашингтон се казва, че “в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация за участието на чуждестранни официални лица в значителна форма на корупция или мащабно нарушаване на правата на човека, тези лица и членовете на техните семейства нямат право да бъдат допускани на територията на САЩ”.

От финансовото министерство на САЩ подчертават, че петимата санкционирани са заемали държавни постове “в продължение на много години” и в мандатите на различни правителства.

“Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е дълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните отрасли, и показват изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото, и борба с корупцията”, допълва Вашингтон.

Горанов и "корупционна схема" в хазарта

По отношение на Владислав Горанов, който беше депутат от ГЕРБ в три парламента, зам.-министър на финансите в първия кабинет на Бойко Борисов и финансов министър в следващите му два кабинета, САЩ твърдят, че той е използвал поста си, “за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси”.

Корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро

В съобщението се споменава, че Горанов “има връзки” с вече санкционирания по “Магнитски” Делян Пеевски и директно се посочва, че е “участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес”.

Това съвпада с твърденията на друг вече санкциониран по “Магнитски” - Васил Божков - че в продължение на години е бил подложен на схема за изнудване от Борисов и Горанов, за да се възползва хазартният му бизнес от по-ниски държавни такси. Намиращият се в изгнание в Дубай бизнесмен неведнъж е казвал, че предал на бившите управляващи от ГЕРБ общо 67 млн. лв.

В средата на 2020 г. Божков публикува във Фейсбук серия от шаржове, припомнящи историята около текст в Закона за хазарта, на който той се е позовавал, за да плаща държавна такса от 20% върху комисионите вместо 15% върху стойността на направените залози. Именно тази разлика беше в основата на обвинението на прокуратурата срещу него - че е плащал по-малко и сега дължи над 700 млн. лв. на държавата.

Впоследствие несъществуващата вече Специализирана прокуратура съобщи, че проверка на ДАНС е установила, че пари, теглени на каса от банкови сметки, чийто титуляр е Божков, са били предавани „лично, единствено и само на него“ в офиса му на столичната ул. „Московска“ 43. След това държавното обвинение повече никога не огласи друг напредък по този случай.

По време на правителството на Кирил Петков Борисов, Горанов и бившата правителствена говорителка на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани от МВР за 24 часа именно по подозрения в изнудване на Божков. Прокуратурата обаче отказа да поиска постоянния им арест, а впоследствие съдът обяви арестите им за незаконни.

Свободна Европа потърси бившия финансов министър по телефона за коментар, но той не отговори на позвъняванията.

Овчаров и "корупционни договори" в енергетиката

За Румен Овчаров американските власти посочват, че “многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“.

Освен дългогодишен депутат и член на ръководството на левицата, той два пъти беше енергиен министър. Бившите шефове на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов и Иван Генов, който също беше депутат от БСП, са уличени в координирано с Овчаров получаване на “комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй” към собствените си бизнес интереси”.

Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката

САЩ твърдят, че “Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката”.

“Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия”, се казва в съобщението на американското финансово министерство.

Като пример от Вашингтон посочват случай, при който, въпреки че АЕЦ “Козлодуй” има договор за продажба на ток директно на Националната електрическа компания (НЕК), “Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ”.

Американските власти твърдят още, че Николов и Генов “са се съгласили да приемат 5 милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“.

Свободна Европа потърси Румен Овчаров по телефона, но той отказа да коментира наложените му американски санкции, докато не получи “някакъв официален документ”.

Малинов, който е "подкупил български съдия"

САЩ обвиняват заподозрения от българската прокуратура в шпионаж Николай Малинов, че е “подкупил български съдия”.

“След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019 г., Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли”, гласи съобщението на американското финансово министерство.

Това описание напълно съвпада със съмненията около бившия специализиран съдия Андон Миталов, на когото Вашингтон забрани да влиза на американска територия.

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео каза през февруари 2020 г., че САЩ са му наложили тази мярка заради „корупционно поведение“. Именно той разреши на Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от Путин, въпреки че вече имаше забрана да напуска страната заради обвинението му в шпионаж.

Малко след обявяването на санкциите в петък, Малинов коментира пред бТВ, че е “поласкан” от вниманието на американските власти към него. “Щом кучетата на моите врагове лаят по мене, значи съм на прав път”, добави лидерът на движение “Русофили” и партия “Русофили за възраждане на отечеството”.

Какви са последствията от санкциите

Наложените в петък санкции на петимата, заподозрени в корупция, означават блокиране на цялата им собственост, която се намира в САЩ или е под контрола на американски граждани.

“Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50% от едно или няколко от санкционираните лица”, добавят от американското финансово министерство.

Вашингтон забраняват и всякакви трансакции, свързани по какъвто и да е начин със санкционираните и свързани с тях компании.

“Освен това финансовите институции и други лица, които осъществяват определени сделки или дейности със санкционираните физически и юридически лица, могат сами по себе си да бъдат изложени на санкции или да попаднат под действието на друга наказателна процедура”, предупреждават САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG