Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и подкрепя "Възраждане" срещу еврото. Опозицията не разклати поста на Нинова


Корнелия Нинова по време на Конгреса на БСП
Корнелия Нинова по време на Конгреса на БСП

С множество пререкания, призиви за оставка, изключване на партийни членове и размяна на взаимни обвинения в събота се проведе 50-ият конгрес на БСП. Основното противопоставяне дойде във връзка с отхвърленото предложение в дневния ред да се помести точки за гласуване на оставката на лидерката Корнелия Нинова.

По време на събитието присъстваха ключови фигури от настоящото и минали ръководства на партията. На място присъства и санкционирания от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ бивш депутат и енергиен министър от партията Румен Овчаров.

Румен Овчаров по време на Конгреса на БСП
Румен Овчаров по време на Конгреса на БСП

Още в началото на конгреса част от противниците на Нинова в партията не бяха допуснати до залата. Сред тях беше бившият депутат Кири Добрев. В крайна сметка с искане оставката на Нинова да бъде разгледана от делегатите излязоха настоящият евродепутат Петър Витанов, настоящият служебен министър на правосъдието Крум Зарков, Валери Жаблянов и други членове на партията.

„Докога постоянно ще оправдаваме провалите си и с инфлацията, и с президента, и с вътрешна опозиция, и с машините, и със закона„Магнитски“
Петър Витанов

„Докога постоянно ще оправдаваме провалите си и с инфлацията, и с президента, и с вътрешна опозиция, и с машините, и със закона„Магнитски“. Докога ще откажем да носим вината“, каза Витанов.

От опозицията обвиниха ръководството на партията, че има манипулация с кворума, както и че използва редица процедурни хватки, за да не допусне нормални дебати по същество. Недоволство предизвика и фактът, че делегатите на партията не бяха получили внесен от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Жаблянови и др. проект за резолюция, свързана с оставката на Нинова.

Кирил Добрев беше спрян от това да присъства на събитието
Кирил Добрев беше спрян от това да присъства на събитието

Близкият до Нинова Румен Гечев видя в действията на опозицията „опит за атентат и преврат“. Георги Свиленкси, който водеше конгреса, пък не даде думата на всички от опозицията, които искаха да се изкажат.

В крайна сметка с 524 гласа „за“, 237 „против“ и 21 „въздържал се“ мнозинството от конгреса на БСП отхвърли предложението оставката на Нинова да бъде подложена на гласуване. Веднага след гласуването голям брой делегати напуснаха залата. В нея продължаваха да се чуват скандирания „оставка“.

Конгресът също така прекрати членството на Светлана Шаренкова, Ваня Добрева, Анна Пиринска, Витанов, Жаблянов и още няколко социалисти.

Нинова срещу Истанбулската конвенция, еврото и коалиция с ГЕРБ

Корнелия Нинова представи политически доклад пред конгреса, в който отхвърли възможността за съставяне на коалиция с ГЕРБ, но и призова за това да се изчакат резултатите от изборите преди да бъде взето решение с кого може да се преговаря за участие в правителство.

Тя поиска вътрешните борби в партията да спрат и подчерта, че тези, които „години наред се хранеха от ГЕРБ“ сега най-често твърдят, че социалистите вече са се договорили с партията на Бойко Борисов. Тя допълни, че с президента Румен Радев, когото често критикува, имат идеологически, а не лични различия.

Лидерката на БСП каза, че от партията подкрепят искането на „Възраждане“ въвеждането на еврото да се отложи, тъй като страната не е подготвена да изпълни условията за дефицит под 3% от БВП, както и че въвеждането на валутата ще доведе до по-голямо социално неравенство.

За нито едно от тези твърдения на Нинова за еврото няма факти, които го доказват.

Тя също така обяви Истанбулската конвенция за заплаха за българското общество и семейство и каза, че по темата от Партията на европейските социалисти (ПЕС) оказват сериозен натиск, на който обаче тя няма да се поддаде.

Ще отстоявам с всички сили, и съм сигурна и от ваше име, че имаме момчета и момичета вкъщи, и че сме майки и бащи

„Докато съм председател на БСП няма да се предадем на този натиск. Като ме смените някой ден, правете каквото решите. Но дотогава ще отстоявам с всички сили, и съм сигурна и от ваше име, че имаме момчета и момичета вкъщи, и че сме майки и бащи“, каза Нинова и добави, че конвенцията е път за прокарване на ЛГБТ пропаганда, зад която „стоят много пари“.

Истанбулската конвенция е съкратеното име, под което е известна Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Тя е първият международен документ, който събира на едно място различните мерки, които държавите по света могат да предприемат, за да намалят или да предотвратят насилието над жени.

В България опита за ратифицирането ѝ стана повод на масова порпаганда с фалшиви новини. Патриотични организации, както и партии, известни с положителното си отношение към Русия, твърдят, че текстът е проводник за прокарване на гей бракове, ЛГБТ пропаганда, „джендър идеология“ и „трети пол“, макар че конвенцията споменава само „мъже“ и „жени“ и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство.

БСП е партията правоприемник на БКП, управлявала България по време на тоталитарния режим между 1945 и 1989 г. Досега членовете на партията отбелязват 9 септември - дата на преврата, от който започва режимът, обявен впоследствие за престъпен. Този исторически обрат става възможен заради нахлуването на Червената армия на територията на страната.

Обяснено. Кой, как и защо плаши с въвеждането на еврото в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:26 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG