Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България да тръгне напред". Коалицията на ПП и ДБ се регистрира за изборите


Кирил Петков и Христо Иванов след внасянето на документите за регистрация на новата коалиция на ПП и ДБ в ЦИК
Кирил Петков и Христо Иванов след внасянето на документите за регистрация на новата коалиция на ПП и ДБ в ЦИК

„Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) се регистрираха за съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Новата коалиция внесе документи и подписи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) във вторник.

Коалицията ще участва в изборите с името „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Регистрацията в ЦИК идва ден след като лидерите на ПП и ДБ подписаха коалиционно споразумение. По-рано през февруари двете формации обявиха решението за общо явяване на изборите и си поставиха за цел съставянето на „реформаторско управление“.

Събитието се излъчи на живо в страницата на ПП във Фейсбук.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков очерта като задача пред обединението създаването на „силна група на реформаторски сили в този парламент“.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че предизборната коалиция на двете сили е нужна, за да се преодолее усещането, че България е спряла.

„Трябва голямо обединение на силите - не просто политическо, а на гражданите, които да поискат България да тръгне напред“, каза той.

В края на миналия месец националните съвети на трите партии в обединението „Демократична България“ - ДСБ, „Да, България“ и „Зелено движение“ - дадоха на ръководствата си зелена светлина за преговори с ПП за съвместни действия на парламентарните и местните избори тази година.

До този момент ПП и ДБ се явяваха на избори поотделно. В последното Народно събрание двете формации имаха съответно 53 и 20 депутати. Общите им гласове бяха далеч от необходимото мнозинство от 121 народни представители за съставяне на стабилно редовно правителство.

ПП и ДБ са единствените политически сили, които поставят като свои основни приоритети едновременно борбата с корупцията, провеждането на радикална съдебна реформа и запазването на западната ориентация на България.

Двете политически сили в новата коалиция са обединени и от отношението си към ГЕРБ и ДПС, които определят като „статукво“. През последните месеци ПП и ДБ се разграничиха също от БСП, с която си партнираха в рамките на кабинета „Петков“. Причина за това станаха проруските позиции на социалистите по отношение на войната в Украйна и участието им в т.нар. „хартиена коалиция“, която обезсмисли машинното гласуване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG