Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Концертът беше фантастичен". Учениците на Райна Кабаиванска завладяха Париж


Изпълнителите след края на концерта с организаторката Десислава Бинева (вдясно) - директор на Българския културен институт в Париж
Изпълнителите след края на концерта с организаторката Десислава Бинева (вдясно) - директор на Българския културен институт в Париж

Ученици от майсторския клас на оперната прима Райна Кабаиванска в Нов български университет (НБУ) достигнаха една от най-престижните сцени в света - парижката опера "Бастий".

Няколко млади артисти от майсторските класове на легендарната българска оперна певица Райна Кабаиванска сбъднаха преди дни една своя мечта. На 10 февруари те изпълниха своя концерт на име "Serata Belcanto" на сцената на операта "Бастий" във френската столица.

Става дума за Александрина Михайлова, Вероника Симеони, Джузепе Инфантино и Божидар Божкилов, които в акомпанимента на пианистката Боряна Ламбрева представиха арии и ансамбли от произведения на Бах, Доницети, Берлиоз, Верди, Сен-Санс и Пучини. И спечелиха бурния възторг на парижката публика.

Залата беше препълнена, въпреки че внезапен грип попречи на самата Кабаиванска да присъства. Сред събралите се в препълнената зала присъстваха ръководството и артистичният състав на Опера Бастий и нейни почитатели от България, Италия и Франция, както и членове на българската диаспора в Париж. Събитието беше иницирано от Българския културен институт във френската столица в сътрудничество с НБУ.

Едни от вълнуващите акценти на вечерта бяха „Хайдушка песен“ и „Девойче“ от Добри Христов, изпълнени от Божидар Божкилов и Александрина Михайлова. Концертът завърши с класическия бис „Наздравица“ от „Травиата“, в който артисти и публика пяха заедно.

За събитието от първо лице пред Свободна Европа разказа Александрина Михайлова, която заедно с колегите си е и стипендиант на фонда на Кабаиванска.

"Концертът беше фантастичен. Беше огромно удоволствие да го направим с моите колеги и се радвам, че стана, защото публиката беше много щастлива, а ние се забавлявахме. Всеки би искал да пее в Париж", каза 25-годишната ученичка на Кабаиванска. Тя учи втора година в академията Ла скала.

Александрина Михайлова (вдясно) заедно с колегите си в края на концерта
Александрина Михайлова (вдясно) заедно с колегите си в края на концерта

Михайлова благодари на организаторите за възможността да представи нови арии, което за нея е било натрупване на важен опит. Най-голяма благодарност обаче тя казва, че дължи на своята учителка.

"Започнах да се обучавам при маестра Кабаиванска преди около 6 г., тя ми даде възможността да разбера какво е оперното изкуство, помогна ми да открия своя глас", каза Михайлова.

Когато кандидатства за класа на оперната прима, тя е още на 17 години и е приета въпреки регламента, който предвижда да се допускат само пълнолетни. Оюе следващата година Кабаиванска ѝ дава възможността да замине при нея в Модена, Италия, за да се обучава.

"Оттогава моята кариера на певица тръгна, излязох от кръга си на удобство и се изправих пред реалността на света. В началото бях доста притеснена, до себе си имах един стабилен човек, на когото мога се доверя и да споделя всичко", добавя младата изпълнителка.

През тези години Кабаиванска ѝ помага за всичко - да си намери дом, да си отвори банкова сметка, да опознае града. Да се подготви за Ла скала. През 2021 година Михайлова печели място в Академията за млади певци в надпревара с 430 кандидати от целия свят.

"Тя е много сърдечен и истински човек, истинска дива, но не защото го е постигнала със своята кариера, със своя глас, а защото е истински земен човек, готов да помогне на всички млади певци", каза още Михайлова.

Сега ѝ предстои да вложи всички усилия да завърши академията и да подготви стабилен репертоар, с който да работи в оперните театри по света. Няма съмнение, че това ще се случи - тя вече е печелила награди от конкурсите „Ото Еделман“, „Гена Димитрова“, „Премио Ета и Паоло Лимити“ и други.

Нейният колега Божидар Божкилов ​се занимава с музика от дете и завършва Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“. Специализира в Оперната академия „Борис Христов“ в Рим, Академията „Моцарт“ в Екс ан Прованс (Франция), Международната оперна академия в Сулмона (Италия) и в Международната оперна академия при театър „Джузепе Верди“ в Бусколдо.

Божидар Божкилов
Божидар Божкилов

На 19-годишна възраст прави оперния си дебют в поредица спектакли в италиански продукции. Носител е на награди от над 20 международни конкурса за оперни певци в Австрия, България, Италия, Румъния, Русия и САЩ. Министерството на културата на България го удостоява с почетен златен медал „100 години Борис Христов“.

Вероника Симеони е родена в Рим, където завършва класически изследвания, а по-късно оперно пеене в Консерваторията на Адриа. Усъвършенства се под ръководството на Райна Кабаиванска в майсторските ѝ класове в Академия Киджана, НБУ и в Института „Веки-Тонели” в Модена. Симеони печели много престижни международни конкурси, включително „Павароти” в Модена (първа награда), „Виоти” във Верчели (първа награда и наградата на публиката).

Вероника Симеони
Вероника Симеони

Джузепе Инфантино завършва пиано и оперно пеене в консерваторията „Артуро Тосканини“ в Рибера. От 2018 г. учи с Райна Кабаиванска в Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена и майсторските класове в НБУ. Носител на наградата за най-добър тенор в конкурса „Марчело Джордани“.

Джузепе Инфантино
Джузепе Инфантино

Оперните почитатели в София скоро ще имат възможност да видят двама от участниците в парижкия концерт. На сцената на Софийската опера Инфантино гостува в „Риголето“ през февруари, а Симеони - в „Кармен“ през април.

Райна Кабаиванска ще пристигне в София през септември за своя XXIII Международен майсторски клас в Нов български университет, когато ще избере състав за централните роли в операта „Аида“. Четирите спектакъла ще се състоят в Софийската опера през декември в рамките на проекта на НБУ „Школата Кабаиванска на световната оперна сцена“.

На конкурсен принцип за участие в класа Райна Кабаиванска избира до 13 млади оперни певци. В 22-те издания на Майсторския клас са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка.

Това е първият майсторски клас в България и е създаден през 2001 г. от д-р Георги Текев - изпълнителен директор и член на Настоятелството на НБУ, и се осъществява в партньорство на университета със Столичната община, Софийската опера и балет и Софийската филхармония.

XS
SM
MD
LG