Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер е регистрирано в Румъния. Беше усетено и в България


Сеизмограф. Снимката е илюстративна.

Земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер беше регистрирано в 15:16 часа в Олтения югоизточната част на Румъния, според данни на Националния институт по геофизика на страната. Първоначално от института са съобщили за трус с магнитуд 4,5 по Рихтер, уточнява БТА. Земетресението беше усетено и на много места в България.

То е с дълбочина 40 км и е локализирано на 102 км от Крайова, на 120 км северозападно от Сибиу и на 146 км от Питещ. Най-осезателно е усетено в Тимишоара.

В 15:26 часа е регистриран вторичен трус с магнитуд 3,4 по Рихтер на дълбочина 10 км. Две минути по-късно е регистриран и трети - с магнитуд 3,5 по Рихтер на дълбочина 5 км.

Земетресенията са в същия район, където вчера беше регистрирано земетресение от 5,2 по Рихтер, последвано от три вторични труса.

Европейско-средиземноморският сеизмологичен център също съобщи за трус с магнитуд 5,7 в Румъния във вторник.

Новината идва близо седмица, след като в Турция и Сирия няколко труса с магнитут близо 7.7 - 7.8 по Рихтер доведоха до смъртта на десетки хиляди души. Броят на установените засега жертви надхвърля 37 000 души, спасителните дейности продължават.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG