Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите от земетресенията в Турция и Сирия надвишиха 37 000


Мохамед Енес Енинар, 17-годишен младеж, оцелял след земетресението, е спасен от развалините на сграда около 198 часа след опустошителното земетресение миналата седмица в Адияман, Турция, 14 февруари 2023 г.
Мохамед Енес Енинар, 17-годишен младеж, оцелял след земетресението, е спасен от развалините на сграда около 198 часа след опустошителното земетресение миналата седмица в Адияман, Турция, 14 февруари 2023 г.

Броят на установените загинали в осмия ден след тежките земетресения в Турция и Сирия надхвърля 37 000, съобщи Ройтерс. Спасителните дейности продължават, като броят на спасените всеки ден стават все по-малък.

Двете държави бяха засегнати от няколко труса, най-силни​ят от които беше на 6 февруари с магнитуд 7,8 по Рихтер в провинция Кахраманмараш, на 30 км от град Газиантеп и на 90 км от границата със Сирия.

Агенцията съобщава, че към 14 февруари над 31 643 души са загинали в Турция и над 5700 в Сирия. Близо 400 000 са били евакуирани от зоните на земетресението, съобщи президентската канцелария в Турция, цитирана от БТА.

Над 7500 здания в засегнатия район в Турция са се срутили или трябва спешно да бъдат съборени според Бану Аслан, директор на строителния отдел на министерството на околната среда, градоустройството и изменението на климата.

Турските медии съобщиха, че спасителите хранят надежда да намерят оцелели на няколко места в провинция Кахраманмарас, Адияман и Хатай, където под руините има признаци на живот. В южния град Антакия багери започнаха да разрушават силно повредени сгради и да разчистват отломки.

В Сирия хуманитарните организации съобщиха за притеснителни данни за поява на холера, което значително може да утежни ситуацията в страната. Чуждестранните спасители са над 8000. Те са подпомагани и от над 25 000 турски военни.

Броят на загиналите в Турция вече надхвърля 31 643 души, загинали при земетресението през 1939 г., съобщи в понеделник Службата за управление при бедствия и аварии. Това го прави най-тежкото земетресение в съвременната история на Турция.

Това е шестото най-смъртоносно природно бедствие през този век след труса от 2005 г., при който загинаха най-малко 73 000 души в Пакистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG