Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пригожин призна, че е създал "фабриката за тролове", която според САЩ е манипулирала изборите през 2016 г.


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин каза във вторник, цитиран от Ройтерс, че е основал и финансирал Агенцията за интернет изследвания (АИИ). Това е компания, която Вашингтон определя като "ферма за тролове" и която според САЩ се е намесила в президентските избори там през 2016 г.

Пригожин е приближен на руския президент Владимир Путин. В продължение на години той работеше неофициално в полза на Кремъл. През последните месеци стана едно от основните лица, свързани с руската инвазия в Украйна.

Пригожин вече е признавал, че се е намесвал в изборите в САЩ. Изявлението му от вторник потвърждава това, като очертава конкретните му връзки с базираната в Санкт Петербург АИИ.

"Никога не съм бил само финансист на Агенцията за интернет изследвания. Аз я измислих, аз я създадох, аз я ръководех дълго време", казва Пригожин в публикация, споделена в социалните медии от пресслужбата на неговата група за кетъринг "Конкорд".

"Тя беше създадена, за да защити руското информационно пространство от хапливата и агресивна антируска пропаганда на Запада", добави той.

За първи път Пригожин беше санкциониран от Съединените щати вследствие на връзките си с АИИ през 2018 г. Той беше обвинен в заговор за измама спрямо Съединените щати.

Американският доклад на Мюлер, официално озаглавен Доклад относно разследването на руската намеса в президентските избори през 2016 г., показва, че АИИ се е опитала да повлияе на изборите през 2016 г. в полза на бившия президент Доналд Тръмп.

"Кампанията еволюира от обща програма, създадена през 2014 г. и 2015 г., за да подкопае американската избирателна система, до целенасочена операция, която до началото на 2016 г. облагодетелстваше кандидата Тръмп и омаловажаваше кандидата [Хилъри] Клинтън", се казва в доклада. "Служителите на АИИ също така пътуваха до Съединените щати на мисии за събиране на разузнавателна информация."

Пригожин прекара последното десетилетие на Съветския съюз в затвора за грабежи и измами. По-късно при управлението на Путин неговата група за кетъринг се сдоби с държавни поръчки, което му спечели прозвището "готвачът на Путин".

По-късно той изпраща наемници от частната си военна групировка "Вагнер" да се бият заедно с руски военнослужещи в Сирия и в конфликти в Африка, за да подкрепят геополитическите интереси на Русия. След като отричаше в продължение на години, през 2022 г. той призна връзките си с "Вагнер", както и че се е намесвал в изборите в САЩ.

След като Русия нахлу в Украйна, той бързо изгради публичния си профил както в Русия, така и в чужбина, но според анализатори напоследък Кремъл се е опитал да му подреже крилата, притеснен от нарастващия авторитет на откровения бизнесмен и от високопоставените му критики към Министерството на отбраната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG