Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО обмисля нова военна помощ за Украйна, засега без изтребители


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Марк Мили, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин иукраинският му колега Олексий Резников, Брюксел, Белгия, 14 февруари 2023 г.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Марк Мили, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин иукраинският му колега Олексий Резников, Брюксел, Белгия, 14 февруари 2023 г.

Страните от НАТО, които са изпратили оръжия на Украйна, ще продължат да го правят, за да се уверят, че Украйна има "това, от което се нуждае, когато се нуждае", за да се защити от Русия. Това каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин във вторник, първият ден от двудневна среща на министрите на отбраната на страните членки на алианса.

Тя се случва на фона на все повече руски атаки в Източна Украйна през последните дни. В понеделник генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг каза, че според него новата руска офанзива, която се очакваше през пролетта, вече е започнала.

Остин съобщи за допълнителна помощ, която страните, подкрепящи Украйна, са обещали да предоставят. Тя включва танкове, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, както и планове за интегриране на системите и обучение на украинските войски.

Остин добави, че няма да обяви изпращането на изтребители, които Украйна поиска от своите съюзници през последните седмици.

По негови думи в момента няма признаци, че Русия струпва самолети за потенциална по-голяма въздушна атака, като добави, че Русия разполага със значителен брой самолети в инвентара си и затова западните съюзници са подчертали необходимостта от изпращане на възможно най-голям капацитет за въздушна отбрана.

Остин каза също, че се очаква Украйна да проведе офанзива през пролетта.

Той и генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, припомниха, че първата годишнина от началото на непровокираното нахлуване на Русия е следващата седмица.

Мили каза, че Русия изпраща новобранци и пленници "на неминуема смърт" на бойното поле, докато губи "стратегически, оперативно и тактически".

Той каза също, че броят на държавите, които вече са обещали да изпратят танкове на Украйна, е нараснал на 11, докато 22 държави са обещали да изпратят бойни машини на пехотата, 16 изпращат артилерия и боеприпаси, а девет - системи за противовъздушна отбрана.

По думите на Мили най-тежките боеве продължават да се водят край Бахмут, а украинските сили продължават да отблъскват атаките. "Бих го описал като война на изтощение. Руснаците търпят огромни загуби", каза той.

Украински официални лица съобщиха по-рано във вторник, че руската артилерия поразява цели по цялата фронтова линия в Донецк, включително град Бахмут, който е ключова цел за руските сили. Според изявление на Генералния щаб на Украйна Русия е нанесла 32 въздушни удара и две ракетни атаки през изминалото денонощие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG