Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпрос на мащаб. Какво ще променят западните танкове на бойното поле в Украйна


Войници стоят до боен танк Leopard 2 A7 на германските въоръжени сили по време на учение на НАТО във военен полигон в Мюнстер, Германия, 20 май 2019 г.
Войници стоят до боен танк Leopard 2 A7 на германските въоръжени сили по време на учение на НАТО във военен полигон в Мюнстер, Германия, 20 май 2019 г.

Западни танкове са "основна част от рецептата" за успех на бъдещото украинско настъпление срещу руските позиции. Те ще са важни не само за сраженията в открит терен, но и в градска среда, казват експерти.

Когато през 1986 г. германската армия решава да представи качествата на танковете "Леопард 2", избира един неконвенционален начин - с бира. Във видео, публикувано в официалния Ютюб канал на германските въоръжение сили, се вижда как войник поставя пълна халба върху танковото оръдие на "Леопард 2", за да демонстрира ефективността на стабилизиращия му механизъм.

"120-милиметровото оръдие остава в същата позиция за стрелба. При движението не би се разляла дори и халба с бира", се казва във видеото.

Качествата на германските бойни танкове обаче не се ограничават само със стабилността на оръдието. Очаква се те, заедно с американските танкове "Ейбрамс", да изиграят ключова роля в офанзивата, която Украйна предполагаемо подготвя срещу руските позиции.

Тези западни танкове са "основна част от рецептата" за успех на това настъпление, посочва пред Радио Свободна Европа Джон Спенсър, пенсиониран майор от американската армия и председател на програмата за Изследвания на войната в градска среда в Madison Policy Forum.

"Те се нуждаят от танк, който да превъзхожда повечето руски танкове", казва Спенсър.

В сряда стана ясно, че САЩ ще доставят 31 танка "Ейбрамс" на Украйна. Германия от своя страна ще изпрати на Киев 14 танкa "Леопард" и ще започнат обучение на украински военни как да си служат с новата техника възможно най-скоро. Освен това Берлин няма да пречи и на други държави, сред които Полша и Финландия, да снабдяват Украйна с германски бойни машини.

Според множество информации Киев се готви за офанзива през пролетта, която ще включва стотици танкове заедно с други бронирани бойни машини, артилерия, пехота и авиация - това е военна стратегия, известна като общовойскови бой (combined arms).

С какво западните танкове са по-добри от руските

Западните танкове като "Леопард 2" и "Ейбрамс" имат превъзходство пред руските, защото имат по-добри възможности за наблюдение, посочва Джон Спенсър. Това им позволява бързо да намират и да се прицелват във вражески обекти.

Те имат и по-добра стабилизация, позволяваща им да стрелят с точност, докато са в движение.

Експерти твърдят, че западните танкове са и по-безопасни от руските модели. Те разполагат със здрави врати, които разделят хората вътре от складираните боеприпаси.

Досега Германия, САЩ и Обединеното кралство са се съгласили да прехвърлят 59 танка на Украйна. Това включва 14 "Леопард 2", 31 "Ейбрамс" и 14 "Челинджър 2". По-рано Франция също съобщи, че ще изпрати танкове на Украйна – 40 танка AMX-10 RC. Очакват се още съобщения за предстоящи доставки през следващите седмици.

Освен модерните западни танкове Украйна очаква и 100 съветски танка от Чехия. Водят се преговори и за други 80 от Кипър.

От колко танкове има нужда Украйна

През декември Валерий Залужни, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, каза, че страната му се нуждае от 300 танка, 600-700 бойни бронирани машини и 500 гаубици, за да отблъсне руските сили - бройка, която бивш американски генерал определи като "наистина голямо искане".

Според Марк Кънсиън, военен анализатор в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), Украйна ще се нуждае от поне 100-150 западни танка, за да има реално ефективност на бойното поле.

"Мащабът е важен", коментира той пред Радио Свободна Европа. По думите му, въпреки че такъв брой танкове "няма да промени значително хода на нещата, ще забележите, че техните въоръжени сили ще са по-ефективни".

Украйна е имала около 850 танка преди войната и е загубила поне половината от тях според данните на Oryx - уебсайт, който използва инструменти с отворени данни за преброяване на унищоженото оборудване.

Действителните загуби обаче са вероятно много по-високи. Украйна не разкрива броя на танковете си, като казва, че това е държавна тайна.

През първите 11 месеца от войната страните членки на НАТО от Източна Европа дариха стотици съветски танкове на Украйна, но способността им да доставят такива оръжия е ограничена. Това прави танковете западно производство най-очевидната алтернатива.

Освен това НАТО разполага с по-голям капацитет да снабдява с боеприпаси собствените си танкове. Танковете на НАТО използват 120-милиметрово оръдие, което се произвежда в страните членки, докато танковете от съветската ера използват 125-милиметрово оръдие и снабдяването им с муниции може да се окаже трудно, казват експертите.

Произведеният в Германия "Леопард 2", разработен за първи път през 1979 г., е основният боен танк, използван в Европа. От друга страна "Ейбрамс", който е произведен година по-късно, е най-силният модел на американските въоръжени сили.

Кога новите танкове ще стигнат до бойното поле

По думите на Джон Спенсър танковете "Леопард 2" могат да влязат в употреба в Украйна за по-кратко време от "Ейбрамс", които изискват по-дълъг период на обучение. Според Спенсър Украйна може да е готова да използва германския модел до седмици.

Международният институт за стратегически изследвания изчисли, че има повече от 2000 танка "Леопард 2" в Европа, включително Турция, което ще помогне на държавите от НАТО да обединят своите ресурси, за да достигнат нужното ниво на подкрепа.

Въпреки това, много от танковете "Леопард 2" са по-стари модели, които са били на съхранение от години и вероятно изискват поддръжка и надстройки преди да могат да бъдат използвани на бойното поле.

Танк "Леопард 2" стреля по време на военно обучение в база на германската армия в Берген, Германия, 17 октомври 2022 г.
Танк "Леопард 2" стреля по време на военно обучение в база на германската армия в Берген, Германия, 17 октомври 2022 г.

В същото време американски служители казаха, че ще отнеме месеци, преди 31-те "Ейбрамс" да достигнат Украйна. Администрацията на президента Джо Байдън обясни забавянето с мотива, че газовите турбини на американския модел използват реактивно гориво и следователно за украинската армия ще бъде по-трудно да ги използва и поддържа в сравнение с "Леопард 2".

Някои експерти отхвърлиха подобни опасения, като казаха, че въоръжените сили на Украйна са показали способността си да се приспособяват към ново оборудване.

Недостатъкът на използването на различни западни модели танкове обаче е, че Украйна ще трябва да изгради верига за доставки за всеки един от тях, което усложнява логистиката.

Как танковете ще помогнат на Украйна

Според представители на САЩ западните танкове ще бъдат ключов компонент в битките, които се очакват на открития терен в Източна Украйна през следващите месеци. Смята се, че Русия също се готви за настъпление през пролетта.

По думите на Спенсър обаче бойните танкове ще са от решаващо значение не само за сраженията в открит терен, но и в градска среда. Това според него се вижда от ожесточените битки за украинските градове. Такива през последните седмици се водеха в Соледар в Донецка област, като в сряда украинските сили съобщиха, че са се изтеглили от града.

"Украинците се нуждаят от танкове, за да продължат напред и да си върнат територии, особено градски територии. Това е битката", посочва Спенсър.

Какво друго освен танкове

Танковете ще бъдат използвани заедно със западни бронирани бойни машини. По-рано този месец САЩ и техните съюзници в НАТО се съгласиха да изпратят стотици такива машини, наричани понякога "леки танкове", в Украйна.

Бронираните бойни машини се използват главно за транспортиране на войски около бойното поле, но някои са способни и да унищожават танкове.

Въпреки че доставката на танкове е голям пробив, това не е последната оръжейна система, която Украйна иска от Запада. Киев също така все още призовава за западни изтребители и ракети с голям обсег. САЩ обаче отказаха да изпратят на Украйна ATACMS - прецизни ракети с обсег до 300 километра, поради опасения, че това може да доведе до ескалация на войната.

Джон Хърбст, бивш посланик на САЩ в Украйна от 2003 до 2006 г., каза пред Радио Свободна Европа, че ракетите с голям обсег са дори по-важни от западните танкове заради способността им да покосяват руските вериги за доставки.

"В момента, в който Украйна получи ракети с голям обсег, руските складове просто са "чао", смята Хърбст.

"Русия ще трябва да изгради нови по-далеч от фронта. А ако руснаците нямат оборудване, те няма да могат да изпращат и войски на фронта", коментира той.

Според Марк Кънсиън от Центъра за стратегически и международни изследвания, "най-важното нещо" за Украйна е военната помощ от страна на САЩ и техните съюзници в НАТО да продължава във все такъв голям мащаб.

"Погледнато в дългосрочен план, това е много по-важно от всеки конкретен елемент в пакета за помощ. [Украйна] не може да оцелее или да спечели, ако помощта намалее значително или изцяло спре", обобщава Кънсиън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

  • 16x9 Image

    Тод Принс

    Тод Принс е старши кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон.

XS
SM
MD
LG