Връзки за достъпност

Извънредни новини

За какво ще стигне новото оръжие, обещано на Украйна


От ляво надясно: министърката на отбраната на Исландия Тордис Колбрун, министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в американската военна база в Рамщайн, Германия, на 20 януари 2023 г.
От ляво надясно: министърката на отбраната на Исландия Тордис Колбрун, министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в американската военна база в Рамщайн, Германия, на 20 януари 2023 г.

Ако Украйна получи новото оръжие, което ѝ обещават страните от НАТО, тя би могла да си върне териториите, завзети през 2022 г., но надали и земите, откъснати през 2014 г. Това е общата оценка на песимисти и оптимисти сред експертите.

В петък Украйна получи обещание за голямо количество ново оръжие. Това стана на среща на страните от НАТО в американската база в Рамщайн, Германия.

Добрата новина за Киев е в количеството и вида на техниката, която включва най-вече настъпателно оръжие. Лошата е в липсата на танкове Леопард-2 и далекобойни ракети, които се очакваше да се предоставят.

Какво ще получи Украйна

Все още няма единен списък на оръжието, което страните от НАТО предоставят на Украйна след срещата си в Рамщайн. Има само непълни данни от отделни държави, които цитираме тук.

  • Три хеликоптера Sea King, които могат да се използват и срещу подводници. 14 танка Challenger 2 (от Великобритания);
  • 40 колесни танка AMX-10 RC (от Франция);
  • Десетки 155-милиметрови и 122-милиметрови гаубици, както и снаряди за тях, „стотици“ гранатомети „Карл Густав“ и муниции за тях (от Естония);
  • 19 френски 155-милиметрови артилерийски оръдия Caesar (от Дания);
  • Бойни машини (Stridfordon 90, CV 90), преносими противотанкови ракети NLAW, гранатомети АТ4, 155-милиметрова самоходна артилерийска установка Archer (от Швеция);
  • Тежка артилерия и муниции (от Финландия);
  • 59 бойни машини Bradley, 90 БТР Stryker, 53 машини MRAP, 350 бронирани коли HMMWV, снаряди за системите Nasams муниции за системите Himars и много друго (от САЩ).
  • 200 бронирани коли Senator и една система за противовъздушна отбрана Nasams (от Канада).

Добрите новини за Украйна

Голяма част от предоставеното оръжие е настъпателно, а не отбранително, както беше доскоро. До есента САЩ, и други страни с развита военна индустрия не говореха за настъпателно оръжие – предимно от опасения, че Украйна би могла да го използва срещу територия на Руската федерация.

Сегашният обрат означава, че „Западът е решил да захрани [Украйна] с настъпателно оръжие“, казва бившият украински летец и полковник от запаса Роман Свитан.

За всеки ден ще имаме по 33 хил. снаряда. А сега изстрелваме по 5 до 7000 снаряда на ден
Роман Свитан

Според него основният показател за обрата в нагласите е в големия брой снаряди: „Дават ни над милион 155-милиметрови снаряда, примерно за месец. Разделете ги на 30 [дни]. Значи за всеки ден ще имаме по 33 хил. снаряда. А сега изстрелваме по 5 до 7000 снаряда на ден“.

„За такава помощ не можехме и да мечтаем преди половин година“, казва украинският военен експерт Михаил Самус пред телевизия Current Time.

Какво искаше Украйна

През декември командващият на украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни изброи оръжието, от което има нужда: „Трябват ми 300 танка, 600-700 бойни машини, 500 гаубици. Мисля, че тогава би било реалистично да се върнем до [фронтовите] линии от 23 февруари [2022 г.]“

В петък Германия не предостави очакваните от нея танкове Леопард 2. Страната разполага с общо 212 такива машини и с още около 100 други, които се ремонтират, написа в събота Шпигел. Преди няколко месеца Берлин е определил 19 от танковете като подходящи да се предоставят на Украйна, но идеята е била изоставена, пише изданието.

Според украинския военен експерт Михаил Самус позицията на Германия не означава, че Украйна ще остане без танкове. Той изброява: Чехия ремонтира 100 съветски танка, които е обещала да достави през 2023 г. Обещаните френски и британски танкове са 54. Отделно от това има поне 4 държави, които са казали, че ще предадат на Украйна собствените си германски танкове Леопард 2 – Финландия, Полша, Чехия и Словакия.

Роман Свитан добавя още един пакет, за който се водят преговори – за около 80 съветски танка от Кипър.

Трябват ми 300 танка, 600-700 бойни машини, 500 гаубици
Ген. Валерий Залужни

Всичко това не прави 300 танка, които искаше през декември ген. Залужни, но пък е много повече от половината.

Що се отнася до бронираната техника, тя е два пъти повече от очакваното. „Искахме 700 [единици], а сега излиза, че ще получим над 1000. А ако добавим и [обещаните] бронирани коли, излиза, че ще получим двойно повече от исканото“, казва Роман Свитан.

Едно неизвестно

Сред оръжието и техниката, обсъждани на срещата в Рамщайн, не се споменава за авиационната бомба GBU 39 – била е обсъждана с Украйна, а сега не е отказана, но не се казва и че ще бъде доставена, твърди Роман Свитан.

GBU 39 се изстрелва от изтребители на разстояние 110 км, но може да бъде изстрелвана и от земята – например от системите Himars. Във втория случай обсегът ѝ е 150 км.

Според Свитан хората много бързо ще разберат дали GBU 39 са били предадени на Украйна – по комбинацията от степен на разрушенията и отстоянието им от най-близката територия, намираща се под украински контрол.

Ако получим това, Украйна ще може да държи под огневи контрол всяка точка от своята територия, макар и без Крим, уточнява Михаил Самус.

Лошите новини за Украйна

Пред Украйна има два основни проблема: обещаните танкове не са в достатъчно количество, а доставките на заявеното оръжие пристигат твърде бавно.

Ето какво казва военният експерт Павел Лакийчук пред телевизия Current Time: „Това, което ни обещаха през октомври-ноември, все още е в процес на пристигане. „Зузаните“ например. Кога беше сключен договорът за тях? Преди няколко месеца. А доставките на чешките танкове? Кога започна работата по доставянето им? Досега сме получили само половината“

Zuzana 2 е самоходна артилерийска машина, която стреля на повече от 40 км. Произвежда се в Словакия. Договорът за доставянето ѝ беше подписан в началото на юни 2022 г. Четири машини бяха предадени на Украйна през август, а други две – през октомври. Други 16 ще пристигнат през 2023 г.

Стотици благодарности не са стотици танкове
Володимир Зеленски

„Нямаме време“, повтаря от месеци украинският президент Зеленски. В петък той каза и друго по видео връзка: „Мога сто пъти да ви благодаря, и това ще бъде абсолютно справедливо и честно, изхождайки от това, което вече сте направили. Но стотици благодарности не са стотици танкове“.

Срещата в Рамщайн е само началото на един процес, казва Михаил Самус. Той смята, че бронираната техника и боеприпасите ще стигнат до Украйна „много бързо“, а до два месеца вече ще се използват. Той допуска, че германските танкове, които са собственост на други страни, също ще стигнат за толкова кратък срок.

Защо непрекъснато се говори за танкове

През 2014 г. Русия анексира полуостров Крим, а части от Донецка и Луганска област се озоваха под контрола на проруски сепаратисти. В следващите 8 години линията на фронта беше дълга 403 километра, казва ген. Залужни.

На 24 февруари Русия започна пълномащабна война на цялата територия на Украйна. От есента до този момент линията на фронта е 1500 километра. По част от нея Русия е изградила отбранителни съоръжения, в това число и бетонни. За да ги пробие, Украйна има нужда от много техника и на първо място от танкове.

За какво стига обещаното оръжие

Изчислението на ген. Залужни за техниката, която е нужна, е за операции, които да върнат на Украйна „само“ онази територия, която тя е имала към началото на 2022 г. Той не е казвал какво му трябва, за да може Украйна да отвоюва Крим и завзетите земи на Донецка и Луганска област.

От „списъка“ на Залужни е преизпълнено искането за бронирана техника, в момента се изчислява количеството на гаубиците, а обещаните танкове са по-малко от нужното и с някои изключения няма как да стигнат бързо до фронта.

Това количество, заедно с наличното до този момент, не е достатъчно дори за да се отблъсне руската армия до позициите ѝ отпреди войната от 2022 г., казва украинският военен експерт Алексей Гетман. Той допуска, че въоръжението ще помогне за възможни отделни пробиви.

За Самус и Свитан украинското настъпление скоро ще стане възможно, но те не твърдят, че с обещаното оръжие Украйна ще може да си върне Крим и Донбас.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG