Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямах власт". Меркел оправда политиката си спрямо Русия и Путин


Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел защити политиката си и действията на Германия спрямо Русия и Владимир Путин до началото на войната в Украйна. По думите ѝ тя не е имало достатъчно власт, за да влияе на руския президент.

Меркел каза, че тя се е опитала да инициира европейски преговори с Путин заедно с френския президент Еманюел Макрон през лятото на 2021 г.

„Нямах достатъчно власт, за да постигна каквото желаех. Всички знаеха – през есента тя си тръгва“, каза Меркел в интервю за Шпигел, цитирано от Би Би Си.

Меркел проведе последната си среща с Владимир Путин през август 2021 г., няколко месеца преди да отстъпи канцлерския пост след 16 години на власт в Германия.

В интервюто си тя добави, че не е можела да въздейства на руския президент, защото „при Путин само силата се брои“.

„Усещането беше много ясно – по отношение на политиката ти си свършена“, каза още Меркел. Тя добави, че не съжалява, че е загубила властта след декември 2021 г., защото е „усетила“, че правителството ѝ се проваля не само заради кризата в Украйна, но и заради конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия, които също са били свързани с Русия.

Меркел получи много обвинения след началото на руската инвазия заради меката ѝ политика спрямо Москва. Инвазията беше предшествана от месеци, в които Русия трупаше войски по границата на Украйна.

Тя защити политиката на страната си след 2014 г., като според нея постигнатото примирие след незаконната анексия на полуостров Крим и окупацията на Донецк и Луганск, е дало време на Украйна да се подготви за войната, която започна през февруари.

В последните години на управлението си Меркел защитаваше проекта за изграждане нагазопровода „Северен поток 2“. Тръбата така и не заработи, а след началото на войната политиката на Русия изправи Германия пред тежка енергийна криза, след като Москва намали сериозно доставките на газ.

Очаква се в следствие на енергийната криза Германската икономика да бъде в тежка ситуация през следващите години.

След февруари 2022 г. Германия направи рязка промяна в политиката си спрямо Русия. Берлин започна и сериозни реформи на армията и взе решение да разшири сериозно отбранителните си възможности заради руската агресия в Източна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG