Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и Германия изпращат близо 50 модерни танка на Украйна. Следват и други държави


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ ще доставят 31 танка “Ейбрамс” на Украйна, каза президентът Джо Байдън на пресконференция в сряда. По-рано Германия съобщи, че ще изпрати на Киев 14 танкa “Леопард”.

Ходът, обявен от Берлин и Вашингтон на 25 януари, представлява важен обрат в позицията на западните съюзници.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна по заповед на президента Владимир Путин. Оттогава много държави изпратиха отбранително оръжие на Украйна, но войната продължава да се води при оръжейно надмощие на Москва.

Танковете са настъпателно оръжие, което държави от НАТО отказваха да предоставят на Украйна от опасения, че Киев може да го използва на територията на Руската федерация. Обрат в тази нагласа настъпи в петък по време на среща на страните от НАТО в американската военна база „Рамщайн“ в Германия. Тогава най-малко 10 държави се ангажираха да предоставят на Украйна именно настъпателно оръжие, макар че в него делът на танковете беше малък.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че танковете “Ейбрамс” (M1 Abrams) са ключови за съпротивата на Украйна срещу нейния противник. Той добави, че новата военна помощ “не е заплаха за нападение срещу Русия”.

Байдън каза още, че САЩ ще започнат обучение на украински военни как да си служат с новата техника възможно най-скоро.

Германия съобщи по-рано в сряда, че ще предостави на Украйна танкове “Леопард” (Leopard 2). Страната досега отказваше и настояваше, че ще изпрати такава помощ само ако и САЩ го направят.

В сряда германският канцлер Олаф Шолц каза, че според него по-предпазливият подход на страната е бил правилен. Той потвърди обхвата на германската помощ, включваща танкове, логистично оборудване, боеприпаси и поддръжка, както и обучение на украински военни за управление на танковете в Германия. Очаква се танковете да бъдат доставени до 3 месеца.

"Трябва винаги да даваме много ясно да се разбере, че ще направим необходимото и възможното, за да подкрепим Украйна, но същевременно и да предотвратим ескалация между Русия и НАТО", каза Шолц.

След оповестяването на решението генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с германския министър на отбраната Борис Писториус.

"Благодаря на #Германия за ангажимента ви към #НАТО и силната ви подкрепа за #Украйна. В този ключов момент трябва да продължим да предоставяме на Украйна подкрепата, от която тя се нуждае", написа той в своя Туитър акаунт.

Решението за предоставянето на танкове "Леопард" предизвика реакция на Русия, като нейният посланик в Германия Сергей Нечаев го нарече "изключително опасно". Той обвини Берлин, че е "склонен към постоянна ескалация" на конфликта.

По-рано Великобритания и Франция съобщиха, че ще изпратят танкове на Украйна – съответно 40 танка AMX-10 RC и 14 Challenger 2. Освен модерните танкове Украйна очаква и 100 съветски танка от Чехия. Водят се преговори и за други 80 от Кипър.

Във вторник Германия съобщи, че няма да пречи на други държави да снабдяват Украйна с германски бойни машини. За подобно предаване е нужно съгласието на производителя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG