Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия се съгласи да предаде танкове на Украйна. САЩ обмислят да изпратят свои


Военни оглеждат танк на фона на решението на Германия да предаде на Словакия първите си танкове Леопард. Машините ще бъдат изпратени на Украйна. Снимката е от 19 декември 2022 г.
Военни оглеждат танк на фона на решението на Германия да предаде на Словакия първите си танкове Леопард. Машините ще бъдат изпратени на Украйна. Снимката е от 19 декември 2022 г.

Германия ще предаде свои танкове Леопард 2 на Украйна, съобщи изданието Шпигел във вторник вечерта. Новината идва след дълга съпротива на Берлин да помогне с част от своите машини на Киев.

Променената позиция на Германия съвпада със сходна новина, разпространена във вторник вечерта от Ройтерс - че САЩ също ще преразгледат своята съпротива за предоставят на Украйна свои танкове M1 Abrams. Агенцията се позовава на два неназовани източника. Според тях официалното съобщение на Вашингтон може да дойде още тази седмица.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна по заповед на президента Владимир Путин. Оттогава много държави изпратиха отбранително оръжие на Украйна, но войната продължава да се води при оръжейно надмощие на Москва.

Танковете са настъпателно оръжие, което държави от НАТО отказваха да предоставят на Украйна от опасения, че Киев може да го използва на територията на Руската федерация. Обрат в тази нагласа настъпи в петък по време на среща на страните от НАТО в американската военна база „Рамщайн“ в Германия. Тогава най-малко 10 държави се ангажираха да предоставят на Украйна именно настъпателно оръжие, макар че в него делът на танковете беше малък.

По данни на германски медии от вторник канцлерът Олаф Шолц е взел решение да предостави на Украйна най-съвременната модификация на танковете Леопард 2 - 2А6. Става дума за 14 машини.

По-рано във вторник Германия съобщи, че няма да пречи на други страни да предадат на Киев собствените си танкове германско производство. За подобно предаване е нужно съгласието на производителя. Най-малко четири държави вече са декларирали, че ще дадат своите машини на Киев.

Предполага се, че след разрешението на Берлин общият брой германски танкове, които Украйна може да получи от различни страни, е около 100.

Заедно с френските 40 танка AMX-10 RC и обещаните от Великобритания 14 Challenger 2 Украйна би получила повече от половината танкове, поискани през декември от командващия въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни. По думите му Киев има нужда от 300 танка, за да може да си върне обратно територии, превзети от Русия през 2022 г.

Освен модерните машини Украйна очаква и около 100 съветски танка от Чехия, и води преговори за други 80 от Кипър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG