Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската армия съобщи, че се е изтеглила от Соледар


Украински войник в района на Соледар. Снимката е от 20 януари
Украински войник в района на Соледар. Снимката е от 20 януари

Украинските сили са се изтеглили от град Соледар в Донецка област. Това съобщиха в сряда агенциите Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на изявление на говорител на украинската армия. Това е първото потвърждение от украинска страна, че руските сили са завзели Соледар.

“С цел да запазят животите на военнослужещите, въоръжените сили се изтеглиха от Соледар”, каза говорителят Серхий Череватий пред украинската обществена телевизия. Той добави, че отбраната на Соледар е попречила на руските сили да пробият по-напред в украинска територия и в тила на украинските подразделения, които отбраняват фронта в Донецка област.

По думите на Череватий украинските сили не са били обкръжени в Соледар по време на тежките битки за града. Той добави, че не е взет нито един украински военнопленник.

Преди войната Соледар имаше население от около 10 000 души и беше известен със солните мини, които се намират в района му. В началото на януари той стана основна цел на руските атаки в Донецка област. Смята се, че превземането на Соледар би улеснило атаките срещу ключовия град Бахмут, разположен на около 20 километра.

През януари пресслужбата на основателя на частната военна организация “Вагнер” Евгений Пригожин написа, че Соледар е превзет. По-късно Министерството на отбраната на Русия съобщи същото. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна тогава отрече, а фоторепортери на Ройтерс и Радио Свобода публикуваха снимки от позиции на украинските сили в района на Соледар.

По-рано на 25 януари украинската армия съобщи, че руските сили продължават атаките си в Донецка и Луганска област. Според украинския Генерален щаб основните цели са Бахмут и Авдиевка в Донецка област, където от месеци има тежки сражения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG