Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия държи хиляди украински деца в лагери за превъзпитание, показва изследване


Украински деца стоят до кратер, оставен от руски ракетен удар, град Хлеваха край Киев, 26 януари 2023 г.
Украински деца стоят до кратер, оставен от руски ракетен удар, град Хлеваха край Киев, 26 януари 2023 г.

Американски изследователи твърдят, че Москва е преместила хиляди украински деца в мрежа от центрове в окупираните от райони на Украйна и в Русия, чиято основна цел е да ги "превъзпитат" да са проруски настроени.

В доклада, публикуван на 14 февруари, се казва, че са идентифицирани 43 лагера и други съоръжения, в които са държани най-малко 6000 украински деца.

Докладът е изготвен от Лабораторията за хуманитарни изследвания към Училището по обществено здраве към Йейлския университет като част от подкрепен от Държавния департамент проект. Той разглежда нарушения на правата на човека и военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия.

"Основната цел на идентифицираните от нас лагерни съоръжения изглежда е политическо превъзпитание", каза Натаниел Реймънд - един от изследователите, на брифинг пред репортери.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е било само на 4 месеца, а в някои лагери са били обучавани за военни цели деца на 14-годишна възраст. Изследователите не са открили доказателства, че тези деца са участвали в бойни действия, добави Реймънт.

Докладът също така предоставя доказателства за усилията на руското правителство да прекъсне комуникацията между децата и техните роднини в Украйна и да предотврати завръщането им там. Някои от лагерите се намират на хиляди километри от домовете на децата.

Сред тях има сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции, преди Русия да започне пълномащабната си инвазия преди близо година. Сред тях има и деца с родители или под семейно попечителство, в някои случаи неясно поради войната.

В доклада се посочва още, че някои от децата, отнети от Украйна, са били дадени за осиновяване от руски семейства или преместени в приемни семейства в Русия.

"Фактът, че става дума за прехвърляне и депортиране на деца, е безсъвестен по всички стандарти", се казва в съобщение на Държавния департамент.

В него се допълва, че незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е тежко нарушение на Четвъртата женевска конвенция за защита на цивилното население и представлява военно престъпление.

Държавният департамент изиска от Русия незабавно да прекрати принудителното прехвърляне и депортиране и да върне децата на техните семейства или законни настойници. Както и Москва да предостави списъци на преместените и депортираните деца и да осигури достъп на външни независими наблюдатели до съоръженията.

Русия отрича умишлено да е насочвала своите действия към цивилни граждани и се противопоставя на предишни твърдения, че насилствено е премествала украинци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG