Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия държи хиляди украински деца в лагери за превъзпитание, показва изследване


Украински деца стоят до кратер, оставен от руски ракетен удар, град Хлеваха край Киев, 26 януари 2023 г.

Американски изследователи твърдят, че Москва е преместила хиляди украински деца в мрежа от центрове в окупираните от райони на Украйна и в Русия, чиято основна цел е да ги "превъзпитат" да са проруски настроени.

В доклада, публикуван на 14 февруари, се казва, че са идентифицирани 43 лагера и други съоръжения, в които са държани най-малко 6000 украински деца.

Докладът е изготвен от Лабораторията за хуманитарни изследвания към Училището по обществено здраве към Йейлския университет като част от подкрепен от Държавния департамент проект. Той разглежда нарушения на правата на човека и военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия.

"Основната цел на идентифицираните от нас лагерни съоръжения изглежда е политическо превъзпитание", каза Натаниел Реймънд - един от изследователите, на брифинг пред репортери.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е било само на 4 месеца, а в някои лагери са били обучавани за военни цели деца на 14-годишна възраст. Изследователите не са открили доказателства, че тези деца са участвали в бойни действия, добави Реймънт.

Докладът също така предоставя доказателства за усилията на руското правителство да прекъсне комуникацията между децата и техните роднини в Украйна и да предотврати завръщането им там. Някои от лагерите се намират на хиляди километри от домовете на децата.

Сред тях има сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции, преди Русия да започне пълномащабната си инвазия преди близо година. Сред тях има и деца с родители или под семейно попечителство, в някои случаи неясно поради войната.

В доклада се посочва още, че някои от децата, отнети от Украйна, са били дадени за осиновяване от руски семейства или преместени в приемни семейства в Русия.

"Фактът, че става дума за прехвърляне и депортиране на деца, е безсъвестен по всички стандарти", се казва в съобщение на Държавния департамент.

В него се допълва, че незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е тежко нарушение на Четвъртата женевска конвенция за защита на цивилното население и представлява военно престъпление.

Държавният департамент изиска от Русия незабавно да прекрати принудителното прехвърляне и депортиране и да върне децата на техните семейства или законни настойници. Както и Москва да предостави списъци на преместените и депортираните деца и да осигури достъп на външни независими наблюдатели до съоръженията.

Русия отрича умишлено да е насочвала своите действия към цивилни граждани и се противопоставя на предишни твърдения, че насилствено е премествала украинци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG