Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма данни трите свалени НЛО да са китайски шпионаж, каза Белият дом


Китайски балон беше свален над Южна Каролина в началото на месеца
Китайски балон беше свален над Южна Каролина в началото на месеца

Белият дом съобщи, че няма данни трите летящи обекта, които американските военни взривиха в небето през уикенда, да са свързани с предполагаем китайски шпионаж.

Обектите може да са "свързани с търговски или изследователски организации и да са добронамерени", каза говорителят по националната сигурност Джон Кърби.

На 4 февруари американски изтребител свали край бреговете на Южна Каролина китайски балон, преминал над САЩ, за който се твърди, че е използван за шпионаж. Пекин отрече това, като каза, че става дума просто за дирижабъл за наблюдение на времето, който се е отклонил от курса. Китайските власти обвиниха Вашингтон в "свръхреакция".

След това изтребители свалиха още три неидентифицирани летящи обекта над Аляска, Канада и Мичиган. Американските и канадските служители все още не са открили останки. Кърби уточни, че повече може да се разбере тогава, но те са в труднодостъпни райони – в замръзналия север и езерото Хюрън.

"Няма никакви индикации, че тези три обекта са били част от шпионската програма на Китайската народна република или че са участвали във външно разузнаване", каза още говорителят.

Той обаче отбеляза, че нито една компания, организация или правителство все още не са предявили претенции към обектите.

При последния удар - над езерото Хюрон - първата ракета Sidewinder, изстреляна от американски военен самолет F-16, е пропуснала целта си.

"Първият изстрел е пропуснат. Вторият изстрел попадна в целта", заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили по време на посещение в Брюксел във вторник.

"Полагаме големи усилия, за да сме сигурни, че въздушното пространство е чисто и фонът е чист до максималния ефективен обсег на ракетата. И в този случай ракетите се приземяват, или ракетата се приземява, безвредно във водите на езерото Хюрон".

Междувременно говорител на китайското министерство на външните работи разкритикува американската реакция.

"Мнозина в САЩ се питат: "Каква полза може да донесе такова скъпоструващо действие на САЩ и на техните данъкоплатци?", заяви във вторник Уан Уенбин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG