Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и Канада свалиха трети НЛО над Северна Америка. Подозира се нов шпионаж от Китай


Премиерът на Канада Джъстин Трюдо
Премиерът на Канада Джъстин Трюдо

Военни на САЩ и Канада са свалили неидентифициран летящ обект (НЛО), който е прелетял над северозападната канадска федерлна територия Юкон. Новината беше потвърдена от премиера Джъстин Трюдо, цитиран от Би Би Си.

Срещу обекта са били изпратени изтребители от армиите на двете държави, а в крайна сметка той е бил свален от F-22 на САЩ.

Това е третият подобен случай в рамките седмица. Преди дни САЩ съобщиха, че са свалили балон, който е навлязъл във въздушното им пространство и е имал за цел шпионаж. Вашингтон заподозря, че зад балона стои китайската армия, а той е част от програма за шпионаж срещу повече от 40 държави на пет континента.

Заради казуса държавният секретар Антъни Блинкен отмени своя визита в Пекин. Китайските власти протестираха срещу позицията на САЩ и поискаха случаят да не се ескалира.

Случаят от събота е станал повод за разговор между Трюдо и американския президент Джо Байдън.

„Канадските сили ще открият и анализират останките от обекта“, каза още канадският премиер.

Министърката на отбраната на Канада Анита Ананд описа пред медиите обекта като „малък“ и „цилиндричен“, който е бил с по-малки размери от свалените до момента. Тя свърза обекта с другите два, които бяха свалени над американска територия и зад които беше заподозрян, че стои Китай.

От Белия дом излязоха със съобщение, че НЛО е бил следен в последните 24 часа.

След като свалиха китайския балон преди седмица, в петък американските военни съобщиха за свален подобен обект над Аляска. Към момента неговите останки все още се издирват от властите, а това се бави заради арктическия студ и силните ветрове в района.

Китай отхвърля твърденията за това, че има връзка с балона и останалите два летящи обекта. Трите инцидента влошиха допълнително отношенията между САЩ и Китай, който бяха обтегнати заради търговски практика на Пекин, както и заради политиката спрямо Тайван, Хонконг и уийгурите в провинция Синцзян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG