Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китайската програма за шпионски балони е била насочена към повече от 40 държави на 5 континета 


Изтребител свали балона на 4 февруари над Източното крайбрежие на САЩ.
Изтребител свали балона на 4 февруари над Източното крайбрежие на САЩ.

Най-вероятно китайската армия стои зад шпионската програма, която е насочена към повече от 40 държави на пет континента с балони за наблюдение от голяма височина.

Балоните са, подобни на този, който САЩ свалиха миналия уикенд над бреговете на Атлантическия океан. Това се разбра от брифинг на високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от Асошиейтед прес и Би Би Си.

Според него балонът е събирал комуникационни сигнали.

Подробностите бяха разкрити за да se обори упоритото отричане на Китай, че балонът е бил използван за шпионаж.

"Сигурни сме, че производителят на балона има директна връзка с китайската армия и е одобрен доставчик на армията, според информация, публикувана в официалния портал за възлагане на поръчки за Китайската народноосвободителна армия", каза служителят.

Депутатите от Камарата на представителите нарекоха балона "нагло нарушение на суверенитета на Съединените щати", като органът осъди използването му с резолюция.

Появата му във въздушното пространство на САЩ предизвика дипломатическа криза и накара държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да отмени пътуване до Китай - първата от години насам среща на такова високо равнище.

През уикенда американските военни използваха изтребител, за да свалят балона над Атлантическия океан.

В четвъртък Китай заяви, че не му е известно да има по-широк флот от балони за наблюдение. Твърдението е "вероятно част от информационната война и войната на общественото мнение, която САЩ водят срещу Китай", каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг.

От Държавния департамент съобщиха, че изображенията с висока резолюция разкриват, че балонът - който е висок около 60 метра - е имал големи слънчеви панели, способни да управляват "множество активни сензори за събиране на разузнавателна информация", както и антени, които са били в състояние да събират и определят географското местоположение на комуникациите.

Последната информация на американското правителство предполага, че апаратът наистина е бил някакъв вид балон за наблюдение, казаха експерти пред Би Би Си.

Експертите твърдят, че все още не е възможно да се разбере какъв точно вид данни се е опитвал да събере Китай по време на мисията с балона, но е възможно да е прихванал радио, мобилни телефони и други комуникации от военните бази, над които е прелетял, каза Мат Крониг, старши директор на Центъра за стратегия и сигурност "Скоукрофт" към Атлантическия съвет.

"Те разполагат с мощна система, която може да извършва много пренос на данни", каза Грегъри Фалко, доцент в катедрата по гражданско и системно инженерство на университета "Джон Хопкинс" пред BBC. Според него има данни “за връщане на много данни към техните спътници."

От ФБР съобщиха, че лабораторията им помага за обработката на събраните отломки, които до момента включват части от купола на балона, проводници и електронни компоненти, събрани от повърхността на морето.

По-голямата част от "полезния товар" на балона, който вероятно включва оборудване за наблюдение и други предмети, представляващи интерес за разследващите, остава под водата край бреговете на Южна Каролина. Обработката на останките може да отнеме много време, което може да се удължи от лошите метеорологични условия.

В речта си пред сенаторите генерал-лейтенант от американската армия Дъглас Симс заяви, че "рискът от събиране на данни от китайско разузнаване е бил нисък до умерен", тъй като балонът е прелетял над САЩ.

Потенциалът да бъдат засегнати цивилни граждани на земята, ако балонът бъде свален над сушата, е бил "умерен до значителен".

Армията защити момента на унищожаване на балона, тъй като унищожаването му над пресечен терен в Аляска или в студените води на северната част на Тихия океан би направило усилията за възстановяване трудни и опасни.

САЩ обмислят да предприемат действия срещу групи, свързани с китайското правителство, които са участвали в полета на балон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG