Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС въвежда нова платформа за противодействие на дезинформацията от Русия и Китай


Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел

Европейският съюз (ЕС) ще стартира нова платформа за противодействие на дезинформацията от Русия и Китай. Това стана ясно от реч на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейската служба за външна дейност във вторник.

Новината идва на фона на продължаващата пдопагандна кампания на Кремъл по отношение на войната в Украйна.

Новият „Център за споделяне на анализ и информация“ ще "засили реакциите ни и ще ни позволи да защитим по-добре нашите демокрации", каза Борел. Платформата ще бъде децентрализирана и ще служи за обмен в реално време с неправителствени организации, институции и агенции за киберсигурност, пише Политико.

По думите на Борел, ЕС е събрал доказателства за 15 000 случая на дезинформация от Русия от 2015 г. насам. Година по-рано Русия анексира украинския полуостров Крим. Доказателствата са представени в платформата за проверка на фактите EUvsDisinfo.

Борел обяви и публикуването на първия по рода си европейски доклад за чужди информационни манипулации и заплахи за намеса. Той е от февруари и изследва ресурсите, които Русия е мобилизирала за разпространението на дезинформационните си кампании, както и новата вълна от пропагандни техники, които използва. Сред тях е произвеждането на фалшиви сайтове, които се представят като достоверни медии.

Докладът сигнализира и за “тревожното сътрудничество” между Русия и Китай в тези процеси.

Инвазията на Русия в Украйна продължава да бъде най-уязвимата за пропагандни наративи тема според Борел. “Тази война не се води само от войниците на бойното поле. Тя се провежда и в информационното пространство”, каза той. “От години Русия инвестира в дезинформация и манипулиране на информацията като индустрия.”

През 2022 г. Мета с помощта на германски журналисти разкри голяма мрежа от фалшиви сайтове с проруско пропагандно съдържание, която е била активна в продължение на месеци след началото на войната.

България и Европейският съюз забраниха редица руски държавни медии в опит да органичат руската пропаганда и дезинформация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG