Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прекомерна реакция". Китай призова САЩ за сдържаност по въпроса с предполагаемия шпионски балон


Предполагаемият китайски шпионски балон се носи към океана, след като е бил свален край брега в Сърфсайд Бийч, Южна Каролина, САЩ, 4 февруари 2023 г.
Предполагаемият китайски шпионски балон се носи към океана, след като е бил свален край брега в Сърфсайд Бийч, Южна Каролина, САЩ, 4 февруари 2023 г.

Пекин предупреди Вашингтон да не ескалира казуса със сваления над САЩ китайски балон, предаде Ройтерс в понеделник. Според властите в Китай действията на САЩ сериозно са засегнали отношенията между двете държави.

Позицията на Пекин идва, след като по-рано в неделя от американската армия съобщиха, че търсят останки от предполагаемия балон за наблюдение, прелетял над територията на страната. Той беше свален с ракета, изстреляна от изтребител на САЩ ден по-рано, близо до бреговете на Южна Каролина.

Тези действия на САЩ предствляват "очевидно прекомерна реакция", казаха представители на китайското правителство в понеделник.

"Китай твърдо се противопоставя и категорично протестира срещу това", посочи заместник-министърът на външните работи Сие Фън, цитиран от Ройтерс.

По-късно в понеделник говорителката на външното министерство Мао Нинг каза, че Пекин е научил за отклоняването на балона едва след съобщението на САЩ по казуса. Китайските власти твърдят, че балонът е предназначен не за военни, а за метеорологични цели и случайно се е отклонил от курса си към въздушното пространство на САЩ. Според Вашингтон обаче балонът е бил наблюдателен и е ползван за шпионаж над чувствителни военни обекти.

Заради казуса държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отмени планираното си посещение в Пекин, а корпорацията ING предупреди, че случаят ще изостри технологичната война между двете държави и ще окаже негативно влияние върху китайския юан.

Към момента военноморските сили на САЩ опитват да извадят балона от морето, а бреговата охрана гарантира сигурността на операцията, съобщи в неделя генерал Глен Ванхърк, командир на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване. При успешно възстановяване на останките от балона САЩ може да придобие по-добра представа за шпионските възможности на Китай, отбелязва Ройтерс.

В понеделник китайските власти потвърдиха и че балонът, забелязан на голяма височина над Латинска Америка в петък, е китайски. И в този случай Пекин твърди, че апаратът не извършва шпионски дейности, а е предназначен за цивилна употреба.

Събитията около свалянето на балона над територията на САЩ допълнително обтегнаха китайско-американските отношения. През последните месеци те се усложниха заради засиленото напрежение около Тайван. Визитата на Блинкен в Пекин, която беше предвидена за началото на тази седмица, щеше да предостави възможност за дипломатически диалог между двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG