Връзки за достъпност

Извънредни новини

Идват, раждат и си тръгват. Как Аржентина стана спасителен остров за хиляди бременни рускини


Няколкомесечният Лев Андрес в Мендоса, Аржентина. Аржентинските власти недоволстват срещу родилния туризъм и смятат, че това е организирана "мафия". Майката на Лев, който е роден в Аржентина, обаче казва, че с баща му смятат да се установят в страната.
Няколкомесечният Лев Андрес в Мендоса, Аржентина. Аржентинските власти недоволстват срещу родилния туризъм и смятат, че това е организирана "мафия". Майката на Лев, който е роден в Аржентина, обаче казва, че с баща му смятат да се установят в страната.

Хиляди рускини в напреднала бременност пристигат в Аржентина, раждат децата си и си тръгват. Според Буенос Айрес това е организирана "мафия". Според родилките - "свобода" за детето. Но защо точно Аржентина?

На аржентинските летища и в родилните отделения през последните месеци се чува все повече руска реч. Хиляди бременни рускини решават да родят децата си в южноамериканската страна след началото на войната на Москва в Украйна преди година.

Причината - приветливите условия за имигранти, включително от Русия, и привилегиите, които дава аржентинският паспорт.

Явлението "родилен туризъм" вече предизвика недоволството на аржентинските власти и доведе до широка дискусия за възможни злоупотреби с националния паспорт.

Кога започна проблемът

По-рано през февруари на летището в Буенос Айрес шест бременни рускини не бяха допуснати да влязат в страната, след като не можаха да обосноват причините за посещението си. Случаят доби широк медиен отзвук, но жените все пак получиха разрешение да пресекат границата.

Дни по-късно властите съобщиха, че в рамките на последната година, на практика откакто Русия започна непредизвиканата си инвазия в Украйна, близо 10 500 бременни рускини са пристигнали в Аржентина. Броят им е започнал да се увеличава през август 2022 г., когато в Русия се заговори за военна мобилизация.

Според дирекция "Миграция" близо 70% от рускините не остават в страната повече от няколко месеца, след като родят. Това време им е достатъчно, за да получат документите на детето, пише испанското издание "Ел Паис".

"Броят на ден е наистина голям. Снощи, с последния полет на Етиопската авиокомпания, са влезли 33 руски гражданки в 32-ра и 33-та седмица от бременността", каза ръководителката на дирекцията Флоренсия Кариняно пред телевизия Тодо Нотисиас на 11 февруари.

"Радваме се, ако идват да живеят в Аржентина", казва тя, "но проблемът е, че пристигат, раждат деца, регистрират ги като аржентински граждани, оставят пълномощно на свои представители, заминават и никога не се връщат". Според нея случаите са много сходни и показват определени тенденции - обикновено става дума за жени в последния триместър на бременността, които пристигат подготвени и дори с договор за временен наем на жилище.

Коя е "мафията"

Според аржентинските власти рускините вероятно са организирани от "мафия", която е превърнала "родилния туризъм" в печеливш бизнес. Кариняно написа в Туитър, че "мафиотски организации печелят, като предлагат пакети за получаване на паспорт на хора, които всъщност не искат да пребивават в страната".

Още през януари, преди казусът да стигне до повечето световни медии, "Гардиън" разговаря с ръководители на компании, които се занимават с организирани пътувания. Повечето от фирмите, които сега пращат бременни рускини в Аржентина, са били стандартни туристически агенции, но първо пандемията, а след това войната затрудняват работата им в Русия.

Една от агенциите, с които се свързва британското издание, се казва RuArgentina и получава милиони, за да превозва родилки от Русия до Аржентина. Луксозните пакети включват настаняване в скъпи хотели и в апартаменти под наем в обновения квартал на Буенос Айрес "Пуерто Мадеро".

В момента сме резервирани до май 2023 г. Има и списък с чакащи

"В момента имаме резервации до май 2023 г. Има и списък с чакащи", каза Кирил Маковеев, основател на агенцията. По думите му от началото на войната търсенето е в подем - "стигна се дотам, че в болниците има реклами на руски език." Според Маковеев броят на руските граждани, които решават да останат трайно в Аржентина, се е увеличил след началото на мобилизацията през септември.

Ева Пекурова също е ръководител на такава агенция, като самата тя е родила миналата година в Буенос Айрес. Според нея "всички търсят варианти" за измъкване от ситуацията в Русия, а "предоставяйки на детето си аржентински паспорт, аз му давам свобода".

Нейните клиентки плащат между 1000 и 8000 паунда, като цената варира според услугите, включени в "туристическия" пакет. Възможностите са най-разнообразни - от осигуряване на преводачи и помощ при обработката на документи до организиране на фотосесии с новороденото дете.

Какви са аржентинските правила

Аржентинският паспорт дава право на притежателя му да пътува без виза до 171 държави, включително страните от Европейския съюз, Великобритания и Япония. Руският паспорт позволява безвизов достъп до едва 81 страни - над два пъти по-малко - държавите в Европа не са сред тях.

Родителите на детето също имат право да получат аржентинско гражданство и това става много по-лесно и бързо, отколкото при имигрантите, които нямат дете, родено в страната. Рикардо Рамирес Калво, професор по конституционално право, казва пред аржентинското издание Página 12 ("Страница 12"), че според закон от 1869 г. "който се ражда тук, на когото и да е дете, е аржентинец".

Който се ражда тук, на когото и да е дете, е аржентинец

По думите на Рамирес натурализация може да бъде получена "независимо от продължителността на пребиваване, ако човек има дете, родено в Аржентина".

Според властите клиентките оставят пълномощно на група адвокати, които извършват процеса по придобиване на паспорт за около пет месеца след раждането. Затова се опитват да разберат дали има някакъв заговор между конкретни съдии, които подписват национализациите за пет месеца, при това в бърза процедура, пише "Страница 12".

Без гражданство и виза руските граждани имат право на 90-дневен безвизов престой в Аржентина, който при поискване може да се удължи с още 90 дни.

Защо го правят

Основните причини, които рускините посочват за избора си да родят в Аржентина, са добрата здравна система, повече свобода и придобиването на паспорт, който отваря много врати по света.

Според аржентинската дирекция "Миграция" обаче новите "аржентинци" често не се задържат в страната и дори дават на властите несъществуващи временни адреси, на които се предполага, че са отседнали по време на престоя. Бременните руски жени често не знаят испански или английски език, което затруднява комуникацията дори в болниците, в които са избрали да родят.

Границите започнаха бързо да се затварят около нас

Полина Череповицка разказва пред Гардиън, че е разбрала, че очаква дете малко след началото на войната в Украйна. "Като видяхме, че границите започнаха бързо да се затварят около нас, разбрахме, че трябва да намерим място, до което да можем лесно да пътуваме", казва тя. И добавя, че аржентинският паспорт ще отвори много врати за детето ѝ.

"В режима на Путин несъгласието с войната е достатъчно, за да отиде човек в затвора или членовете на семейството му да бъдат изпратени на фронта", добавя аргументи адвокатът Кристиан Рубилар, представляващ една от задържаните в началото на месеца на летището жени, цитиран от британското издание.

Аржентина осъди войната на Русия, но отказа да наложи санкции срещу страната агресор, подобно на повечето страни в Латинска Америка.

XS
SM
MD
LG