Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Щом стъпихме тук, си изхвърлих руския паспорт". Бягство от войната на екзотичен остров


Гледка от остров Бали
Гледка от остров Бали

На индонезийския остров Бали все по-често се чува руска реч. Екзотичната дестинация се оказва един от възможните варианти за руснаци, бягащи от мобилизацията в армията заради войната в Украйна. Стигайки до острова, един от тях дори изхвърля руския си паспорт. 

На летището Нгура Рай в Денпасар, главният град на остров Бали, млада двойка чекира багажа си. „Моят куфар лети за Москва, неговият – за Рим“, казва момичето на служителя и прегръща приятеля си, когото скоро задълго няма да види.

Двамата ще летят заедно до Доха, Катар, но там пътищата им се разделят. Момчето, на видима възраст около 25-30 години, не желае да се прибере в родината си, в която усилено се говори за нова вълна на мобилизация в руската армия. Успял е да си уреди престой при приятели в Италия. Момичето се прибира в Москва при роднините си.

Много други като тях просто остават за неопределен период на екзотичния остров, на който животът е сравнително евтин. Стига някак да успееш да стигнеш дотам.

Друг млад руснак разказва, че след обявяването на мобилизацията първо бяга в Узбекистан. Там два месеца чака да се появи оферта за самолетен билет до Бали, който да може да си позволи. И накрая намира.

Безсрочни туристи

След началото на руската инвазия в Украйна десетки хиляди руснаци бягат от родината си. Втора, още по-мащабна вълна напускащи страната предизвиква и обявената от Путин на 21 септември 2022 г. мобилизация в армията. Тогава бегълците стават стотици хиляди.

В зависимост от възможностите си, голямата част от заминаващите предпочитат „близката чужбина”– Грузия, Армения, Казахстан, Узбекистан, Азербайджан. Вариант са дори Турция, Монголия и Израел. Мнозина обаче стигат и по-далеч – чак до Латинска Америка или до Югоизточна Азия. По-конкретно Тайланд, Виетнам и Индонезия.

Бали е любима дестинация за много руснаци още преди войната. Според данни отпреди пандемията от COVID-19, Русия е на четвърто място по брой туристи, посетили острова. Дори по време на пандемията страната успява да се класира сред първите десет държави, от които пристигат най-много чужденци.

Гид снима туристи на фона на вулкана Агунг, който е най-високият връх в Бали
Гид снима туристи на фона на вулкана Агунг, който е най-високият връх в Бали

След началото на войната това, което се променя, е продължителността на престоя на руските граждани. По данни на имиграционните власти на Индонезия към март 2022 г. повече от 2700 руски граждани са пребивавали в Бали. Към септември броят им вече е над 14 500.

Много от руснаците на острова казват, че Бали вероятно е междинна спирка, преди да решат къде да уседнат. А според индонезийския министър на туризма Сандиага Уно, цитиран от The New York Times, сега руските граждани остават на острова средно за повече от 90 дни. Преди войната престоят им е бил със средна продължителност между една и две седмици.

Повече руснаци, отколкото австралийци

Друга показателна статистика предоставя имиграционната служба на летището Нгура Рай в Денпасар, където всеки пристигащ турист е длъжен да си издаде виза за пребиваване в Индонезия.

Според службата руските граждани са най-многобройните кандидати за документите за 2022 г. Изпреварват в пъти дори австралийците, за които остров Бали е традиционна и значително по-близка дестинация.

Индонезийската информационна агенция Antara съобщава, че имиграционната служба на Нгура Рай е издала около 71 000 разрешения за пребиваване на чужди граждани с различни категории визи през миналата година, в това число разрешения за престой, за удължаване на визите при пристигане и разрешения за временно и постоянно пребиваване в страната.

Пътник минава покрай приветствен плакат на международното летището Нгура Рай в Денпасар, Бали
Пътник минава покрай приветствен плакат на международното летището Нгура Рай в Денпасар, Бали

Данните показват, че за периода 29 762 руски граждани са кандидатствали за виза за пребиваване, следвани от австралийците - 8 219, германците - 7 434, французите - 6 547 и гражданите на Великобритания - 6 516.

Още лични истории

Руснаците на остров Бали не разговарят охотно за войната в Украйна и за конкретните причини, които са ги довели в Индонезия. Но понякога казват по нещо лично за себе си, предимно в неформални разговори. Не искат да бъдат подробно разпитвани.

Подобен е случаят с Юри от Красноярск. Той е на 32 години и е пристигнал в Бали с жена си Анна и двете си деца. Съпругата му е от Москва, но е живяла няколко години в Испания и притежава испански паспорт.

Щом стъпихме тук, си изхвърлих руския паспорт
Юри от Красноярск

„Още преди началото на войната разбрахме накъде отиват нещата”, разказва той при случайна среща на детска площадка. Семейството първоначално заминало за Испания, но за Юри е било невъзможно да си намери бързо работа: "Тогава Анна каза, че винаги е мечтала да посети Бали. Щом стъпихме тук, си изхвърлих руския паспорт.”

Юри не мисли за връщане в Русия. Съпругата му е йога-учител и вече е успяла да завърти клиентела сред руснаците в Бали. Законите в Индонезия по принцип не позволяват на чужденци да работят свободно в страната, но някои го правят нелегално или намират други вратички в нормативната уредба.

Радио Свобода цитира друг случай – на 40-годишния Сергей от Тула, който неочаквано и за самия него се озовава на Бали през октомври 2022 г.

Подписаха мобилизацията, трябва да се махаш оттук
Сергей от Тула

„Аз самият стоя далеч от политиката, игнорирам всички новинарски предавания“, разказва той. Един ден, след като завел децата на училище и се върнал да закуси, жена му казала: "Подписаха мобилизацията, трябва да се махаш оттук". С всеки ден тя ставала все по-притеснена.

Приятели на семейството, които от две години живеят в Бали, канят Сергей да отиде при тях. Той казва, че ако всичко не се е било случило толкова бързо, е щял да има време да се подготви и може би да избере друго място. Например не е знаел, че няма да има възможност да работи легално.

„Честно казано, срам ме е да бъда сред цялата тази красота, когато близките ми са в трудна ситуация: цялото ми семейство остана там, включително родителите ми. Разбира се, звъня им всеки ден. Ако тази болест се разпространи, имам предвид военните действия, и моите близки не могат да напуснат страната, аз ще се върна и ще направя всичко за тях, което зависи от мен“, казва Сергей.

  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

XS
SM
MD
LG