Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нищо не можеше да ме спре". Саваш Чобан, който пробяга 86 ултрамаратона за 86 дни


Германският професионален атлет Саваш Чобан постави нов световен рекорд по издръжливост.
Германският професионален атлет Саваш Чобан постави нов световен рекорд по издръжливост.

Може ли човек да пробягва всеки ден по 60 км в продължение на 3 месеца? Това е по един ултрамаратон на ден. Над 5000 км. Има и още: общата денивелация на терена е над 100 км. Има такъв човек и той е Човек на деня на Свободна Европа.

Екстремният германски атлет и авантюрист Саваш Чобан завърши едно от мечтаните си бягания - по един ултрамаратон на ден в продължение на 86 дни. Той прекоси Перу, като стартира от Лима през ноември 2022 г. и 5 171,5 км по-късно финишира отново в Лима през февруари 2023 г.

През пустините на Перу до заснежените планински върхове, Чобан бяга почти три месеца, изминавайки средно по 60 км на ден. С това постави световен рекорд по издръжливост.

"Ако искаш нещо толкова силно, нищо не може да те спре. Трябваше да го направя. Така че нищо не можеше да ме спре", каза Чобан след финала и добави, че дори кървящите му крака не са станали причина да се спре.

"От сухия горещ въздух на пустинята в единия ден, на следващия се отправях към минусовите температури на перуанските планини", разказва Чобан, който е искал "да предизвика себе си".

В най-високата част от Андите, която достига, се намира на над 5000 метра надморска височина, където кислородът е разреден. Но Чобан е подготвен за това - в Хамбург е тренирал в специална височинна камера.

Влюбил се е във фантастичните пейзажи и разнообразието на климата в Перу.

"Всеки ден сменях мястото, средата. Преминах от пустинята в планината за няколко часа. Беше наистина невероятно. Ще го помня цял живот", казва Чобан след преживяното.

"Научих много за себе си, тялото си, живота. За мен беше като терапия", добавя той.

30-годишният Чобан е израснал в Бремен, Германия, и живее със сестра си. Няма нормална работа, тренира по цял ден, пише в официалната му биография.

Спортът винаги е играл голяма роля в живота му. Независимо дали футболът като дете, кикбоксът като тийнейджър или бягането като възрастен, дисциплините са разнообразни и "предимно извън зоната на комфорт", казва Саваш.

Израснал в много бедно семейство и без баща, като малък той винаги е трябвало да се оправдава, че иска да изкарва прехраната си със спорт.

"Авантюрата" в Перу не е първото подобно екстремно изпълнение на Чобан. През 2020 г. той изминава с велосипед 3 247 км от Хамбург до Севиля, Южна Испания. През 2021 г. той пък пробяга ултрамаратон от 2 248,21 км от Мюнхен до Истанбул.

Казва, че бягането му дава усещане за свобода. "Можете креативно да проектирате маршрута си и напълно да разширите границите си", казва той.

30-годишният бегач не си поставя граници за бъдещето.

"Искам да бъда най-добрият в това, което правя. Но преди всичко искам да бъда пример за другите. Получих много съобщения от хора от цял свят. Това дава много сила. Но честно казано, не знам какъв ще бъде животът ми. Обичам неочакваното", казва още той.

XS
SM
MD
LG