Връзки за достъпност

Извънредни новини

Никола Стърджън подава оставка като премиер на Шотландия


Никола Стърджън
Никола Стърджън

Никола Стърджън ще подаде оставка от поста на първи министър на Шотландия. Тя съобщи това на пресконференция в Единбург в сряда.

Освен от позицията на лидер на шотландското правителство, която заема над осем години, Стърджън ще се оттегли и от председателския пост на Шотландската национална партия.

Новината идва няколко месеца след като британският Върховен съд отхвърли искането на Шотландия за нов референдум за независимост от Обединеното кралство. Това е водеща цел за Стърджън и партията ѝ.

Напрежението между Лондон и Единбург се изостри и преди месец, когато кабинетът в Лондон блокира приет от шотландския парламент закон, улесняващ юридическата промяна на пола.

Стърджън обаче каза, че решението ѝ не е реакция на подобни актуални проблеми, а идва като резултат от „по-задълбочена и дългосрочна оценка“. Част от отговорната работа на поста според нея е да знаеш кога е дошло времето да направиш място за следващите.

„В ума и сърцето си знам, че този момент е сега. Че е правилно за мен, за партията ми и за страната“, каза Стърджън и изрази благодарността си към всички граждани на Шотландия: „Независимо дали сте гласували за мен, или не, искам да знаете, че да бъда ваш първи министър, беше привилегията на живота ми.“

След повече от осем години начело на страната Стърджън е най-дълго управлявалият първи министър и първата жена на тази позиция в историята на Шотландия.

Стърджън каза още, че е дала зелена светлина на партийното ръководство за начало на процедура по избор на неин наследник. По думите ѝ едно свежо лице на поста би имало по-голям шанс да преодолее политическото разделение в страната и да се справи в предизвикателствата.

Стърджън ще остане на позицията си до издигането на нов лидер на Шотландската национална партия, а и след това ще продължи да се занимава с политика.

Независимостта на Шотландия от Обединеното кралство е цел за самата Стърджън и за управляващата Шотландска национална партия. Стърджън оглави партията след референдума за независимост през 2014 г., на който 55% от избирателите гласуваха за оставане в Обединеното кралство.

Миналата година шотландското правителство имаше намерение да проведе второ допитване по темата, но британският Върховен съд постанови, че това не може да се случи без одобрението на парламента в Лондон. На това Стърджън отговори, че ще превърне следващите британски избори в де факто референдум, за да упражни натиск за допускане на нов вот за независимост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG