Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лакпа Шерпа, която е готова да пребори всичко, за да се изкачи на върха


Лакпа Шерпа
Лакпа Шерпа

Родена е в пещера и е израснала в бедно семейство с 11 деца, без да получи образование. Сама отглежда трите си деца и работи почасово различни неща, за да ги изхранва. Tова е историята на жената, която най-много пъти е изкачвала Еверест в историята. Лакпа Шерпа е Човек на деня на Свободна Европа.

Преди 23 години тя стана първата жена от Непал, която успя да изкачи и да се завърне от най-високия връх в света. Днес Лакпа Шерпа държи световния рекорд за най-много изкачвания на Еверест от жена - общо 10.

Последната ѝ успешна експедиция беше през миналия май. Тя беше отложена заради пандемията от COVID-19, започнала в началото на 2020 г.

“Беше трудно през последните няколко години. Работих в хранителен магазин по време на пандемията. Децата ми трябваше да учат онлайн. Баща ми почина и бащата на дъщерите ми също почина. Просто сме щастливи, че сме живи и здрави.”, споделя алпинистката пред Гардиън малко преди експедицията.

Лакпа Шерпа говори пред медиите при завръщането си от първата си успешна експедиция до Еверест, 27 май 2000 г.
Лакпа Шерпа говори пред медиите при завръщането си от първата си успешна експедиция до Еверест, 27 май 2000 г.

Макар да е световноизвестна алпинистка, животът на Лакпа Шерпа никога не е бил лесен. Тя сама отглежда трите си деца, работи почасова работа, а и в миналото е била жертва на домашно насилие.

Подготвянето на експедициите също е изпълнено с трудности. Шерпа не разчита на големи спонсори и финансира последното си изкачване на Еверест с помощта на кампании за събиране на дарения. Освен това ползва стара екипировка и заради работата си и грижите за децата си има твърде малко време за тренировки. Това обаче не я отказва.

Лакпа Шерпа е родена през 1973 г. в пещера в малко село в Хималаите. Тя е едно от 11-те деца в семейството. Не получава образование и започва да работи от 15-годишна. Майка е на две дъщери и един син.

Първото си успешно изкачване на Еверест Лакпа прави през 2000 г. Тогава се запознава със съпруга си - алпинистът Георге Диймареску, който е американец от румънски произход. Двамата се женят през 2002. До 2006 г. Шерпа изкачва Еверест още 5 пъти.

През 2008 г. обаче мъжът ѝ се разболява от рак. Болестта и все по-големите сметки за лечението постепенно увеличават напрежението помежду им и бракът им окончателно се разпада през 2012 г. Тогава Георге нанася побой на Лакпа и тя е откарана в спешно отделение. Заради този случай двете ѝ дъщери са настанени в приют през следващите осем месеца.

Лакпа Шерпа държи сертификата си от Гинес за най-много успешни изкачвания на Еверест, направени от жена, Катманду, 27 май 2016 г.
Лакпа Шерпа държи сертификата си от Гинес за най-много успешни изкачвания на Еверест, направени от жена, Катманду, 27 май 2016 г.

През 2016 г. изкачва Еверест за седми път. Същата година попада сред 100-те жени на Би Би Си, поредица, която от 2013 г. насам разглежда ролята на жените в 21-ви век. През 2017, 2018 и 2022 г. са последните ѝ три експедиции до Покрива на света.

Наред с опасностите в планината, при всяка следваща експедиция Лакпа рискува финансовата сигурност на семейството си. Затова тя не е сигурна дали ще планира още изкачвания в бъдеще. “Обичам тази планина”, казва непалската алпинистка и всеки път благодари на Хималаите.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG