Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски заговор? Защо Молдова забрани на боксьори и футболни фенове от Сърбия и Черна гора да влизат в страната


Сръбски футболни фенове се снимат в чакалнята на международното летище в Кишинев, 13 февруари 2023 г.
Сръбски футболни фенове се снимат в чакалнята на международното летище в Кишинев, 13 февруари 2023 г.

Молдова съобщи, че е разкрит план за държавен преврат с участието на чужди граждани. Дни по-късно сръбски футболни фенове и боксьори от Черна гора не бяха допуснати на молдовска територия. Има ли връзка между тези последователни събития? Какво знаем досега?

Привърженици на сръбски футболен клуб кацат на летището в Кишинев в понеделник. Правят си снимки за спомен със знаме, съчетаващо руския и сръбския трибагреник, настроението им е приповдигнато. В четвъртък предстои техният отбор "Партизан" Белград да изиграе мач срещу молдовския "Шериф" Тираспол.

Посрещат ги обаче с неочаквана новина - молдовските власти не им разрешават да влязат в страната. Групата футболни фенове прекарва нощта на летището и още на следващата сутрин е качена на първия полет обратно за Белград.

Историята се повтаря ден по-късно, този път обаче с боксьори от Черна гора. Граничните власти отказват и на тях достъп в страната и ги качват на първия възможен обратен полет.

Обяснението на молдовските власти не съдържа много подробности. Те казаха, че сръбските и черногорски граждани не са били пуснати в страната, защото не са притежавали необходимите документи и не са могли да обосноват целта на пътуването.

Двата случая обаче дойдоха само дни, след като молдовската президентка Мая Санду съобщи, че Русия подготвя държавен преврат в Молдова. По думите ѝ той трябва да бъде осъществен с помощта на военни диверсанти, представящи се за цивилни. Има ли връзка между върнатите спортисти и привърженици от Западните Балкани и информацията за руски заговор?

"Реална опасност за държавността" и един футболен мач

Мачът между клубовете на "Партизан" Белград и "Шериф" Тираспол ще се проведе в четвъртък, но при празни трибуни. Това съобщи във вторник по обяд Молдовската футболна федерация, като обясни, че това е решение на молдовските власти.

В съобщение, изпратено до клуб "Партизан", от федерацията казаха, че са получили писмо от Службата за разузнаване и сигурност на Молдова, според което има "реална опасност за държавността на Република Молдова " и затова мачът не може да се проведе пред публика.

Паралелно с това от сряда до петък в молдовската столица Кишинев се провежда международния боксов турнир "Pavel LUSCESCHII". В него обаче няма да участват петимата боксьори от Черна гора, които бяха върнати веднага след пристигането им в Молдова.

"За съжаление, участието на нашите боксьори в международния турнир приключи, преди да е започнало", написаха във Фейсбук страницата си от боксовия клуб в Будва.

Планът за държавен преврат

Въпреки че молдовските гранични власти казаха, че спортистите от Черна гора и привържениците на "Партизан" не са били допуснати, тъй като не са отговаряли на "условията за влизане" в Молдова, в молдовските медии се появиха въпроси дали това е цялата причина.

В неделя, само ден преди пристигането на сръбските фенове, президентката на страната Мая Санду каза, че страната е получила от украинските тайни служби информация за руски заговор за сваляне на властта в Молдова. По думите ѝ той е включвал използването на хора извън страната за насилствени действия.

"Материалите съдържат инструкции за правилата за влизане в Република Молдова на граждани на Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора", каза тогава Санду.

Заедно с подготвени молдовски граждани те е трябвало да свалят настоящото правителство, като атакуват държавни сгради, взимат заложници и маскират всичко това като протестни действия на опозицията. Крайната цел според Санду е била да бъде инсталирано ново правителство, контролирано от Русия.

Реакциите на Сърбия и Черна гора

След връщането на сръбските и черногорски граждани последваха реакции на представители на двете държави.

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич отрече сръбски граждани да участват в подривни действия в Молдова и поиска от молдовските власти спешно да предадат цялата информация, с която разполагат. По думите му Сърбия не е получавала от Молдова никакви известия за подобна сръбска връзка в евентуален заговор за преврат.

"Сърбия търси всякаква информация, така че да попречи на който и да било от Сърбия да участва във въоръжени и насилствени действия навсякъде по света, което е строго наказуемо според нашето законодателство", каза Дачич, цитиран от балканската служба на Радио Свободна Европа.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич
Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич

Дачич добави още, че няма да позволи да пострада репутацията и приятелските отношения на Сърбия с Молдова.

От своя страна премиерът на Черна гора Дритан Абазович също поиска допълнителна информация от Кишинев, като каза, че странат му няма информация нейни граждани да участват в руски планове за дестабилизацията на Молдова.

Абазович посочи още, че подобни случаи не трябва да се свързват с политиката на правителството или с държавата Черна гора.

"Прозвуча ми малко грубо, защото се създава впечатлението, че Черна гора участва в проблемите в Молдова. Черна гора си има свои собствени проблеми, но ние сме тук, ако можем да помогнем", каза Абазович.

По думите му службите в страната ще извършат допълнителни проверки и са готови да съдействат на молдовските.

Балканската служба на Радио Свободна Европа изпрати въпрос до посолството на Молдова в Румъния, което действа и като представителство на Молдова за Сърбия и Черна гора, дали има връзка между връщането на групата футболни фенове от Сърбия и групата боксьори от Черна гора. Отговори не бяха получени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG