Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски съобщи за руски план за унищожаване на Молдова. Кишинев потвърди


Володимр Зеленски
Володимр Зеленски

Киев е "прихванал план за унищожаване на Молдова, изготвен от руското разузнаване", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, обръщайки се към срещата на върха на ЕС на 9 февруари.

Разузнавателната служба на Молдова потвърди думите му.

Зеленски каза пред лидерите на ЕС, че документът показва кой, кога и как по плана на Русия е трябвало "да разбие демокрацията в Молдова и да установи контрол над нея". Зеленски добави, че е предупредил Кишинев за това.

Планът е много подобен на този, разработен от Русия за превземане на Украйна, каза президентът и добави, че не знае дали Москва в крайна сметка е наредила планът да бъде осъществен.

"Службата за разузнаване и сигурност потвърждава, че както от информацията, представена от украинския ни партньор, така и от оперативната ни дейност, са установени подривни действия с цел подкопаване на Република Молдова, дестабилизация и нарушаване на обществения ред", се казва в изявление на Молдовската служба за разузнаване.

В изявлението на службата за сигурност се казва, че не може да даде повече подробности, "защото има риск да се застрашат различни текущи оперативни дейности".

Вицепремиерът Нику Попеску каза, че през изминалата година Кишинев е бил свидетел на опити за дестабилизиране на правителството и всички те са се провалили.

В изявление на кабинета на президента Мая Санду се казва, че институциите на Молдова "работят за гарантиране на сигурността на страната и използват цялата информационна помощ на партньорите, за да предвидят и предотвратят всякакви опити за подкопаване на нашата държава".

Молдовското правителство също така съобщи, че е в постоянен контакт с европейските лидери и с други външни партньори, включително със Зеленски, "с когото непрекъснато обменя мнения и информация относно ситуацията в региона".

Молдова, която се намира между Украйна и Румъния, подаде молба за присъединяване към Европейския съюз точно след като Русия нахлу в Украйна преди почти една година.

Русия поддържа войски в отцепилия се от Молдова Приднестровски регион, който се намира точно на границата с Украйна. В началото на войната срещу Украйна в Приднестровието имаше няколко взрива, все по обекти на военната промишленост и ретранслатори на руската пропаганда. Това беше разтълкувано, като провокация от страна на Русия, за да намери извинение и да откъсне региона окончателно от Молдова.

Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат каза преди месец, че Русия е планирала опит за дестабилизиране на България. Акцията е трябвало да се проведе през април 2016 г. и е планирана от руското Главното разузнавателно управление.

Целта е била да се осъществи преврат от две паравоенни групи по модела, който е бил приложен в Черна гора същата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG