Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма свободна Европа без свободна Украйна, каза Зеленски пред лидерите на държавите от ЕС


Володимир Зеленски сред лидерите на държавите от ЕС
Володимир Зеленски сред лидерите на държавите от ЕС

Сигурността на цяла Европа зависи от изхода на войната в Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски по време на среща на върха с лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) в четвъртък.

Той призова европейските страни да предоставят допълнителна военна помощ на Украйна, включително изтребители, и да ускорят членството ѝ в ЕС.

“Единството на Европа е основа за сигурността”, каза Зеленски. “Не може да съществува свободна Европа без свободна Украйна.”

На пресконференция след срещата с лидерите на държавите от ЕС Зеленски каза, че е чул от “много европейски лидери [...] готовност да ни дадат необходимото въоръжение и подкрепа, включително изтребители и ракети с дълъг обсег”. Той не каза кои лидери има предвид.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че ЕС ще обяви допълнителна военна помощ за Украйна, но не уточни каква.

Зеленски е на първото си посещение в Европа от началото на руската военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. По-рано в четвъртък той произнесе реч пред Европейския парламент, а в сряда посети Лондон и Париж. Той призова европейските държави да предоставят на Украйн ракети с дълъг обсег и изтребители, с които да се защитава от руските нападения.

На срещата на върха на лидерите на държавите от ЕС, която участва Зеленски, България е представена от президента Румен Радев, който изрази в Брюксел позиция срещу предоставяне на оръжия на Украйна.

В речта пред Европейския парламент Зеленски каза, че победата на Украйна във войната с Русия ще защити европейските ценности.

“Ние защитаваме себе си на бойното поле. Ние, украинците, заедно с вас срещу най-голямата антиевропейска сила в модерния свят”, каза Зеленски по адрес на Русия.

Евродепутатите аплодират Володимир Зеленски
Евродепутатите аплодират Володимир Зеленски

Украинският президент добави, че войната не е само за територия, а и за ценности.

“Кремъл цинично и нарочно, година след година, стъпка по стъпка, се опитва да унищожи европейските ценности, както руските власти разрушиха ценността на човешкия живот”, каза още Зеленски.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола поиска държавите от ЕС бързо да вземат решение.

“Вие трябва да победите”, каза тя. “Държавите членки трябва бързо да обсъдят като следваща стъпка предоставяне на ракети с дълъг обсег и изтребители, от които вие се нуждаете, за да защитите свободата си.”

Володимир Зеленски и Роберта Мецола
Володимир Зеленски и Роберта Мецола

По-рано Зеленски Лондон и Париж и се срещна с премиера на Обединеното кралство Риши Сунак, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Зеленски призова европейските лидери да предоставят на Украйна ракети с дълъг обсег и изтребители, с които страната се защитава от руските нападения. Британското правителство каза, че ще проучи какви самолети може да изпрати. Франция и Германия досега не са поели такъв ангажимент.

Евродепутати реагират на речта на Зеленски
Евродепутати реагират на речта на Зеленски

Западните държави досега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети, с които да прогони Русия от територията си. По-рано същият негативен отговор беше даван и за доставянето на танкове за Украйна, но на единадесетия месец от войната Великобритания, САЩ, Франция и Германия обещаха да изпратят свои модерни машини, с които да се допълни арсеналът от съветски танкове, дадени от страни в Източна и Централна Европа.

Пътуването на Зеленски идва на фона на твърдения на военни експерти, според които Русия вече е започнала нова фаза от настъплението си в Украйна, но все още не е изпратила на фронта своя резерв от мобилизирани и обучени войници.

Предполага се, че същинската нова офанзива на Русия ще започне в близките часове или дни, за да осигури на Кремъл напредък на фронта за годишнината от началото на войната - 24 февруари. Не е известно дали Украйна има потенциал да отблъсне подобна атака в момента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG