Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Танковата коалиция върви към победа". Германия праща на Украйна над 100 по-стари танка


Германският военен министър Борис Писториус подарява на украинския си колега Олексий Резников макет на танк "Леопард 2". Двамата се срещнаха във вторник в Киев.
Германският военен министър Борис Писториус подарява на украинския си колега Олексий Резников макет на танк "Леопард 2". Двамата се срещнаха във вторник в Киев.

Германия изпраща над 100 танка "Леопард 1" на Украйна. Те се очаква да пристигнат на части, като първите ще бъдат доставени още това лято.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус направи изненадващо посещение в Киев, където съобщи за решението. Става дума за по-стария модел танкове "Леопард 1". Те ще бъдат доставени от Германия, Нидерландия и Дания.

Писториус е казал, че 20-25 танка ще пристигнат до лятото, около 80 - до края на годината, и още над 100 - през 2024 година, се казва в съобщение на Министерството на отбраната на Украйна.

Военните министерства на Германия, Нидерландия и Дания казаха, че ще предоставят също обучение и поддръжка за танковете.

Писториус зае поста преди по-малко от три седмици. Неговата предшественичка Кристин Ламбрехт подаде оставка след критики заради колебливата политика спрямо Украйна.

Новият германски министър се срещна в Киев с президента Володимир Зеленски и военния министър Олексий Резников, който благодари на колегата си и на германския народ.

"Танковата коалиция върви към победа!", написа Резников в Туитър.


Решенията за доставка на танкове "Леопард 1" са важни за Украйна, каза Зеленски.

"Не искаме да оставим инициативата на Русия", каза той.

Миналата седмица правителството в Берлин каза, че е одобрило доставката на танкове "Леопард 1", но не беше съобщено за какъв брой става дума.

Съвместно изявление на министерствата на икономиката и на отбраната на Германия сега казва, че бъдат изпратени до 178 танка "Леопард 1 А5".

Този модел танкове не са толкова модерни като "Леопард 2", каквито Германия и други страни също обещаха да изпратят в Украйна. САЩ решиха да изпратят танкове "Ейбрамс".

Украйна поиска от Запада тежко въоръжение, за да може да се противопостави на нападенията на руските войски, които продължават да атакуват в източната част на страната.

Във вторник властите в Киев съобщиха за още атаки. Украйна твърди, че Русия подготвя нова офанзива в дните около първата годишнина от началото на войната. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG