Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски посети Великобритания. Лондон отвори вратата за самолети за Киев и няма да бави танковете


Украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) и британският премиер Риши Сунак по време на съвместната им пресконференция в Лондон, 8 февруари 2023 г.
Украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) и британският премиер Риши Сунак по време на съвместната им пресконференция в Лондон, 8 февруари 2023 г.

Великобритания обмисля какви самолети може да предостави на Украйна и ще ускори темповете, с които да изпрати на Киев обещаните танкове. Това стана ясно от пресконференция на британския премиер Риши Сунак и украинския президент Володимир Зеленски в Лондон.

В сряда се състоя първото официално посещение на Зеленски в европейска страна, откакто Русия нападна страната му. Малко преди Коледа украинският президент беше за един ден във Вашингтон. И в двата случая визитите не бяха обявени предварително.

Британският премиер е помолил министъра на отбраната да проучи какви самолети Лондон може да предостави на Украйна, съобщи Би Би Си в сряда следобед, като се позова на говорител на правителството.

"Нищо не е изключено", каза Риши Сунак в отговор на три еднакви въпроса за това дали Лондон ще предостави изтребители на Украйна.

Премиерът Сунак (вляво) и президентът Зеленски минават покрай стените с портрети на британски министър-председатели на ул. Даунинг стрийт 10.
Премиерът Сунак (вляво) и президентът Зеленски минават покрай стените с портрети на британски министър-председатели на ул. Даунинг стрийт 10.

Новината идва на фона на многократен отказ на западните държави да предоставят на Украйна бойни самолети, с които да прогони Русия от територията си. По-рано същият негативен отговор беше даван и за доставянето на танкове за Украйна, но на единайсетия месец от войната Великобритания, САЩ, Франция и Германия обещаха да изпратят свои модерни машини, с които да се допълни арсеналът от съветски танкове, дадени от страни в Източна и Централна Европа.

Британските танкове ще стигнат до Украйна в рамките на седмици, а не на месеци

В сряда премиерът Сунак уточни, че британските танкове Challenger ще стигнат до Украйна по-скоро от предвиденото - "в рамките на седмици, а не на месеци", каза той. Всеки журналистически въпрос, отправен към него на пресконференцията, търсеше обяснение за бавния темп на доставяне на тежката бойна техника.

Обещанията за по-бързи доставки идват на фона на твърдения на военни експерти, според които Русия вече е започнала нова фаза от настъплението си в Украйна, но все още не е изпратила на фронта своя резерв от мобилизирани и обучени войници.

Предполага се, че същинската нова офанзива на Русия ще започне в близките часове или дни, за да осигури на Кремъл напредък на фронта за годишнината от началото на войната - 24 февруари.

Не е известно дали Украйна има потенциал да отблъсне подобна атака в момента. Киев твърди, че не може да освободи територията си, превзета през 2022 г., ако не разполага физически с вече обещаното оръжие.

"Победата на Украйна ще спре бъдещи агресори", каза украинският лидер по време на речта си в британския парламент. Зеленски посети и украинските военни, които се обучават във Великобритания.

Украинският президент Володимир Зеленски говори пред депутатите в парламента по време на първото си посещение във Великобритания след руското нахлуване в Украйна, 8 февруари 2023 г.
Украинският президент Володимир Зеленски говори пред депутатите в парламента по време на първото си посещение във Великобритания след руското нахлуване в Украйна, 8 февруари 2023 г.

Британският премиер съобщи за разширено обучение за украинската армия, включително за пилоти на изтребители и морски пехотинци. Обучението на пилотите ще гарантира, че ще могат да управляват изтребители по стандартите на НАТО в бъдеще, се казва в изявлението на канцеларията му.

Великобритания иска да започне да обучава украински бойни пилоти възможно по-скоро, каза говорител на премиера Риши Сунак, цитиран от Ройтерс.

"Надяваме се първите украински пилоти да пристигнат за обучение през пролетта, очевидно е, че искаме то да започне възможно по-скоро", каза в сряда говорителят на премиера, като добави, че все още не е взето решение дали на Украйна ще бъдат изпратени бойни самолети.

Президентът на Украйна Володимир зеленски (вляво) и премиерът на Великобритания Риши Сунак, 8 февруари 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир зеленски (вляво) и премиерът на Великобритания Риши Сунак, 8 февруари 2023 г.

Великобритания обяви, че незабавно ще увеличи военните си доставки за Украйна. Тя каза още, че ще наложи допълнителни санкции на хора и компании, които "печелят от военната машина на Кремъл".

Победата ще промени света и това ще бъде промяна, от която светът се нуждае
Володимир Зеленски

Над 1300 хора и организации от Русия са санкционирани от Великобритания заради нахлуването в Украйна.

"Новите санкции ускоряват икономическия натиск върху (руския президент Владимир) Путин, подкопавайки неговата военна машина, за да помогнат на Украйна да надделее", каза британският външен министър Джеймс Клевърли.

Пред депутатите в парламента на Великобритания Зеленски каза, че победата на Украйна срещу Русия ще промени света и ще спре бъдещите агресори.

"Победата ще промени света и това ще бъде промяна, от която светът отдавна се нуждае", каза Зеленски.

"Обединеното кралство върви редом с нас към най-важната победа в живота ни, това ще бъде победа над самата идея за войната", каза още Зеленски.

Посещението му идва малко след като президентът на САЩ Джо Байдън обеща "колкото е необходимо" подкрепа на САЩ за Украйна. В Туитър Зеленски му благодари.

"Ценностите ни са еднакви, общата ни цел е победата", написа Зеленски към Байдън.

Кралят е пилот на военновъздушните сили, а в Украйна днес всеки пилот на ВВС е крал
Володимир Зеленски

По-късно в сряда и британският крал Чарлз Трети прие за първи път на аудиенция украинския президент в Бъкингамския дворец в Лондон, която Зеленски определи като "наистина специална".

"Кралят е пилот на военновъздушните сили, а в Украйна днес всеки пилот на ВВС е крал", каза Зеленски.

Чарлз се изказа остро срещу руския президент Владимир Путин при анексията на Крим. Той предизвика дипломатически скандал, когато по време на дипломатическа визита в Канада през 2014 г. сравни Путин с Хитлер.

Срещата на Зеленски с крал Чарлз в Бъкингамския дворец, 8 февруари 20223 г.
Срещата на Зеленски с крал Чарлз в Бъкингамския дворец, 8 февруари 20223 г.

След срещите си в Лондон Зеленски ще посети Франция, където по същото време и премиерът на Германия Олаф Шолц, съобщиха френски медии. Според някои съобщения Зеленски може да присъства и на среща на върха на Европейския съюз тази седмица в Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG