Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изпитание за вековете". Байдън обеща още подкрепа за Украйна срещу "убийственото нападение" на Русия


Президентът нарече нахлуването на Русия в Украйна тест за САЩ
Президентът нарече нахлуването на Русия в Украйна тест за САЩ

Президентът Джо Байдън каза, че САЩ са единни в подкрепата си за Украйна, тъй като се противопоставят на "убийственото нападение" на Русия и ще подкрепят Украйна "колкото е необходимо".

По време на речта си за състоянието на Съюза пред съвместната сесия на Конгреса Байдън каза, че неговото правителство е обединило НАТО, изградило е глобална коалиция и се е изправило срещу агресията на руския президент Владимир Путин.

"Ние застанахме на страната на украинския народ", каза той в присъствието на посланика на Киев в САЩ Оксана Маркарова. -"Тя представлява не само своята нация, но и смелостта на своя народ", добави държавният глава.

Съединените щати и други съюзници от НАТО предоставиха военна помощ за милиарди долари, включително системи за противовъздушна отбрана, за да подсилят украинските сили. Санкциите на САЩ и Европейския съюз също се стремят да наложат финансови ограничения на Русия.

"Говорих от тази зала преди една година, само дни след като Путин започна бруталната си атака срещу Украйна - убийствена атака, предизвикваща смърт и разрушения, които Европа претърпя през Втората световна война", каза още Байдън.

По думите му "нахлуването на Путин беше изпитание за вековете, изпитание за Америка, изпитание за света".

Президентът нарече нахлуването на Русия в Украйна тест за САЩ, който показва, че страната ще се бори за защита на демокрацията. Според него подобна защита е важна, защото тя запазва мира и не позволява на бъдещите агресори "да застрашат нашата сигурност и просперитет".

"Ще отстояваме ли най-основните принципи? Ще отстояваме ли суверенитета? Бихме ли отстоявали правото на хората да живеят свободно от тирания? Бихме ли застанали в защита на демокрацията?", попита Байдън.

"Една година по-късно знаем отговора: Да, щяхме и го направихме. Ние го направихме", отговори сам той.

Някои републиканци са скептично настроени към военната помощ за Украйна, но не така стояха нещата, когато републиканците в залата, включително председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, решително подкрепиха Байдън.

В края на миналата година Конгресът прие законопроект за разходите, който включваше 45 млрд. долара за Украйна и съюзниците от НАТО, на което се противопоставиха много републиканци от Камарата на представителите, включително Маккарти.

Сега Байдън каза още, че Съединените щати са изправени пред сериозни предизвикателства по света, но че през последните две години демокрациите са станали по-силни, докато автокрациите са отслабнали.

В изказването си той не спомена Иран или Афганистан. Републиканците разкритикуваха администрацията му за опитите да съживи ядрената сделка с Техеран, както и за "провалено изтегляне" от Афганистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG