Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев поиска да не се допуска нова военна помощ от България за Украйна. ЕС се срещна със Зеленски


Румен Радев в Брюксел
Румен Радев в Брюксел

Българският президент Румен Радев призова правителството да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще. Той направи това в четвъртък в Брюксел, където лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) участват в среща на върха, в която се включи и украинският президент Володимир Зеленски.

България предостави военна помощ на Украйна, след като мнозинството депутати в 48-ото Народно събрание приеха такова решение. То задължи служебното правителство, назначено от президента, да изпрати оръжия и боеприпаси. Служебният министър на отбраната тогава каза, че кабинетът ще възприеме “консервативен подход” при избора на оръжие, което да дари. Съдържанието на военната помощ не е публично.

“Служебното правителство изпълни задачата, поставена от 48-ото Народно събрание да се предостави въоръжение от резервите на българската армия”, каза Радев в четвъртък пред журналисти в Брюксел.

“Надявам се, че правителството ще прояви разум за в бъдеще това да не се допуска.”

От шест месеца в България управлява служебно правителство, назначено от Румен Радев. То ще остане на власт до съставяне на редовно правителство, а това няма как да стане преди изборите през април.

"В бъдеще това да не се допуска". И в Брюксел Радев говори против военната помощ за Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Радев е противник на изпращането на военна помощ на Украйна от самото начало на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Той мотивира позицията си с твърдението, че ако даде оръжие на Киев, България ще бъде “въвлчена” във войната. Това твърдение е невярно и съвпада с риториката на руските власти. Всички държави в ЕС без Унгария са предоставили оръжия и боеприпаси на Украйна, но не са воюващи страни.

Радев каза още, че България ще наложи вето на евентуални санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това по думите му би засегнало българската енергетика.

Сега Радев обясни призива си да не се подпомага Украйна военно като каза, че трябва да се възобновят “всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение на конфликта”. Русия няколко пъти каза, че е готова за мирни преговори само ако Украйна се откаже от свои територии. Киев поставя под съмнение дали Москва наистина би спазвала евентуално примирие и отказва да даде свои земи на Русия.

Изявлението на Радев идва на фона на първото посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Европа от началото на руската военна агресия. Той вече посети Лондон и Париж и се срещна с премиера на Обединеното кралство Риши Сунак, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Зеленски призова европейските лидери да предоставят на Украйна ракети с дълъг обсег и изтребители, с които страната се защитава от руските нападения. Британското правителство каза, че ще проучи какви самолети може да изпрати. Франция и Германия досега не са поели такъв ангажимент.

Западните държави досега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети, с които да прогони Русия от територията си. По-рано същият негативен отговор беше даван и за доставянето на танкове за Украйна, но на единадесетия месец от войната Великобритания, САЩ, Франция и Германия обещаха да изпратят свои модерни машини, с които да се допълни арсеналът от съветски танкове, дадени от страни в Източна и Централна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG