Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" предложи предоставяне на оръжия на Украйна. Радев критикува "войнолюбците"


Съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атанасов и Христо Иванов (в средата)
Съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атанасов и Христо Иванов (в средата)

„Демократична България“ внесе в Народното събрание предложение за предоставяне на военна помощ на Украйна, съобщи пресцентърът на формацията. Това стана в първия ден от работата на 48-ото Народно събрание на фона на критики от президента Румен Радев и лидерите на „Възраждане“ и БСП, които са против изпращане на въоръжение на Киев.

България не предоставя военна помощ на Украйна за разлика от всички останали държави от НАТО без Унгария. Предишното Народно събрание взе решение страната да може само да ремонтира повредена украинска военна техника. Още преди първото заседание на новия парламент „Демократична България“ съобщи, че ще предложи преразглеждане на това решение и предоставяне на оръжия и боеприпаси на Украйна.

„Агресията на Путин срещу Украйна е опит за пренаписване на правилата. […] Ние не можем да си затваряме очите за тази война“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов от парламентарната трибуна.

Христо Иванов
Христо Иванов

„Трябва да се обединим около това, че България трябва да постави тази политика в рамките на съюзите, на които принадлежим и да имаме активно членство в тези съюзи. А не да се опитваме да водим политика на неутралитет, смятайки, че глобалната конвулсия ще ни подмине“, добави той.

Предложението на „Демократична България“ дойде на фона на критики от страна на президента Румен Радев. Той твърди, че предоставянето на военна помощ на Украйна ще направи България страна във войната, без да предоставя доказателства. Десетки държави въоръжават Украйна и не са участници във войната.

„Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от пожара, който бушува, защото българските избиратели и историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист, тласнат България във войната“, каза Радев в речта си при откриването на парламента.

„Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите“, каза още президентът.

Румен Радев
Румен Радев

Против предоставянето на военна помощ за Украйна от парламентарната трибуна се изказаха и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и председателката на БСП Корнелия Нинова.

В подкрепа на предоставяне на военна помощ за Украйна по-рано са се изказвали ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната“. Заедно с „Демократична България“ тези партии имат мнозинство.

Проектът на „Демократична България“ предвижда и правителството да внесе в парламента „всеобхватна програма за превъоръжаване на армията, като разходите за отбрана достигнат минимум 2% от БВП“ – цел, поставена за държавите в НАТО. Проектът предвижда още да се организират консултации със съюзниците от НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение, а правителството да внесе проект за придобиване на още 8 самолета F-16.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG